2022. január 25.
//
Pál névnap

A finn nagykövet Tapolcán

2008. április 27. 7:32
www.veszpremmegye.hu
Kétszázmilliós idegenforgalmi beruházást tervez Tapolca – közölte Ács János polgármester Finnország nagykövetével folytatott kétoldalú megbeszélésen a Polgármesteri Hivatalban április 26-án, szombaton. A tárgyaláson részt vett Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is. elnöke is.
A találkozón, melynek apropóját a Szent György-hegyi napok rendezvényei adták, elhangzott: a város nyugati részén, négyszáz hektáros területen álmodták meg az említett nagyszabású elképzelés megvalósítását, melyet a tervek szerint a jövő év tavaszán megkezdenek. Eszerint többek között szállodákat, repteret, golfpályát építenek Tapolcán. A beruházás  finanszírozása érdekében már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy nemzetközi befektető csoporttal. A létesítményekben összesen hatszáz ember kap munkát. Kiderült továbbá: a városközpont megújítására egymilliárd forint értékű beruházásra rövidesen pályázatot ad be az önkormányzat. A finn nagykövet javasolta az országában oly népszerű IDEA bevásárlóközpont létrehozását, melyet rövidesen tapolcaiak látogatnak meg a helyszínen.Tapolcának ugyanis testvérvárosi kapcsolata van a finn Lempaala-val.A megbeszélésen Ádám Attila Péter, Tapolca másik testvértelepülése, az erdélyi Zabola polgármestere kifejtette: az általa képviselt, még érintetlen térség  bővelkedik  természeti értékekben. A környék ezer ásványvízforrásáról híres, nemrég indítottak el egy borvízfürdőt szaunával együtt magyarországi segítséggel. A település környéke kiválóan alkalmas vadászatra, lovas turizmusra, bővelkedik értékes gombafajtákban, erdei gyümölcsökben. A polgármester szerint célszerű lenne mirelitipart telepíteni a térségbe, hogy a jelentős mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt el tudják juttatni a különféle külföldi piacokra is. Jari Vilén nagykövet felvetette: célszerű lenne Tapolcának és Zabolának közös, idegenforgalmi célú uniós pályázatot benyújtani. A vendég a megbeszélés után megtekintette a várost, ellátogatott Raposkára és a Szent György-hegyre.

Füssy Angéla

További cikkek

Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.