2022. január 26.
//
Vanda névnap

Tizenöt éves a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség / – Veszprémből indult az 56-os forradalom –

2008. április 26. 22:00
Akkor tudunk örülni, ha tudjuk, mit jelent a Himnusz „Hozz rá…” kezdetű sora; hogyan tudatosul, majd öntudatosul annak érzése – mondotta Veszprém polgármestere a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség országos elnöksége mai ünnepi ülésén.
 

A forradalom nem azért robbant ki – folytatta –, hogy azt meg kell csinálni, hanem azért, mert valamit nem volt szabad tűrni. Abban az időkben az országnak erkölcstelen, alkalmatlan vezetői voltak, s úgy tűnik, a magyarság nem tanul a saját hibáiból. Debreczenyi János saját emlékeit is felhozta, hiszen édesapja 1956-ban részt vett a forradalmi eseményekben. Befejezésül azt hangsúlyozta, hogy az egyre fogyó magyarságnak erkölcsi-lelki tisztulásra van szüksége. Tartsuk meg az értékeinket, ne vegyüljünk el azokkal, akik arra méltatlanok. Idézte a Bibliát is: senki sem szolgálhat két úrnak. Nem lehet Istent és Mammont egyszerre szolgálni, s  eljön az idő, amikor megmérettetünk…

A folytatásban Fónay Jenő, a POFOSZ alapító elnöke tartott beszédet, melyben azt állította, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a forradalom kirobbanásának veszprémi előzményei vannak. Két – később letartóztatott, majd börtönre ítélt – szovjet katona egybehangzóan állította, hogy 1956 októberének első napjaiban (!) Szentkirályszabadján leszállt egy szovjet gép, s a legénységének azt a feladatot adták parancsba, hogy gyakorolja a forradalmárok szétverését. (Érdekességként az is elhangzott, hogy a két katonát 1992-ben Magyarországon kitüntették emberi helytállásukért.)

Fónay Jenő beszédének folytatásában utalt az ötvenhatosok és a holokauszt-jóvátételt kapottak közötti különbségre, az erkölcsi felelősségre, a parlamentben folyó eseményekre (Kóka „cirkusza”) stb. Nekünk kellene először felszólítani a társadalmat, hogy elég volt – hangsúlyozta Fónay –, használjunk ki minden lehetőséget, ébresszük fel a falut, a várost, s a következő választásokon győzni fogunk. Ha megerősítenénk magunkat, s nem egymásra mutogatnánk, hanem „feléjük és rájuk”, akkor ez be is következik.

Az idős szónokot követően az erdélyi Regélők együttes magas színvonalú zenés műsora következett Kányádi Sándor, Wass Albert, Márai Sándor, Tompa Mihály verseire építve.


Befejezésül kitüntetések, emlékérmek, oklevelek kiosztására került sor. Posztumusz Jubileumi Érdemkeresztet kapott Németh László, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség tiszteletbeli elnöke, Pincehelyi Tibor, a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség egykori ügyvezető elnöke, illetve mintegy 85 harcostárs, támogató, intézmény, szervezet. A Jubileumi Emléklapot 20-an vehették át vitéz Brenner Imrétől és vitéz Pintér Kornéltól.

A Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség ügyvezető elnökének, Brenner Imrének, illetve a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség országos elnökének Dömötör Zoltán alelnök a Jubileumi Érdemkereszt kitüntetést nyújtotta át a 15 éves évforduló tiszteletére.

Zatkalik András

További cikkek

Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.