2021. április 17.
//
Rudolf névnap

175 ezer aláírásnál tart Kész

2016. május 26. 13:07
A parlamenti képviselő közlése szerint összesen 175 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéséhez.

Jövő péntekig eldől, hogy kötelezően kiírandó népszavazás lesz-e Kész Zoltán független országgyűlési képviselő kérdéséből, vagy az Országgyűlés szabad döntése marad, hogy kiírja a referendumot. A kezdeményező június 3-án adja le a Nemzeti Választási Irodánál az állami vezetők bérplafonjának eltörlését irányzó kérdéshez összegyűlt aláírásokat, amelyekből jelenleg 175 ezer van nála.

„Ez az Orbán-Habony rezsim elleni legsikeresebb népszavazási kezdeményezés, mert 2012-ben az LMP 160 ezer, míg tavaly az Új Magyar Köztársaság Egyesület 87 ezer aláírást tudott összeszedni. A gyűjtést az utolsó napig folytatjuk, és ha időközben beérkeznek a kezdeményezést támogató pártok és civil szervezetek még át nem adott ívei, jó eséllyel ősszel sor kerülhet a valódi népszavazásra is” – mondta Kész Zoltán. A referendum kötelező kiírásához 200 ezer állampolgári aláírás szükséges, 100 ezer aláírás felett pedig az Országgyűlésnek kell határoznia, hogy kiírja-e a népszavazást.

A kvótareferendummal kapcsolatban a képviselő kijelentette: „Valójában mindkét népszavazás az Orbán-Habony rezsimről szól. Míg a kormány által kezdeményezett EU-ellenes referendumot minden bizonnyal Habony Árpád találta ki, a több százezer támogató aláírással hitelesített valódi népszavazással őt és az egész Orbán-Habony rezsimet zavarhatjuk el. Valójában mindkét referendum politikai kérdéssé válik: az egyik a Fidesz-kormány melletti kiállást, a másik az Orbán-Habony rezsimmel szembeni elégedetlenséget mutathatja meg.”

Kész a közvélemény-kutatások alapján is bizakodó: minden mérés azt mutatja ugyanis, hogy az országban sokkal több a kormányzással elégedetlenek száma, mint amennyien szimpatizálnak működésükkel. Ami pedig a konkrét kérdést, az állami vezetők kétmillió forintos bérplafonjának eltörlését illeti: elsöprő a kezdeményezést támogatók aránya. „A Republikon Intézet május elején végzett, reprezentatív kutatása megmutatta, az összes megkérdezett 85%-a támogatja a bérplafon bevezetését, a Fidesz-szavazóknak is a 83%-a ellenzi a magyar mércével pofátlanul magas fizetéseket és béremeléseket” – ismertette a számokat Kész.

„Látjuk, hogy a kormány az adófizetői pénzekből sok milliárd forintos kampányt folytat saját népszavazási kezdeményezésének népszerűsítésére. Arra szólítom fel Orbán Viktor miniszterelnököt és Rogán Antal propagandaminisztert, hogy a jövőben minden népszavazási kezdeményezést, így a valódi, népakarat által hitelesített referendumokat is ugyanakkora összeggel propagálják, mint amennyit az EU-ellenes kvótafererendumra költenek” – zárta Kész Zoltán.

A referendumot kezdeményező egyéni országgyűlési képviselő, a Fidesz kétharmados parlamenti többségét 2015. februárban lebontó Kész Zoltán kiemelte: külön büszke arra, hogy szűkebb környezete, Veszprém és a választókerületébe tartozó 24 környező település sajátjának érzi a népszavazást. Saját választókerületéből 7000 aláírás gyűlt össze, és innen ugyanennyi aláírással segíti Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő földprivatizáció megakadályozását célzó népszavazási kérdését, amelynek leadási határideje június 28-a lesz.

vehir.hu

További cikkek

Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a polgármester félretájékoztatta a képviselőket a településrendezési eszközök módosításáról. Porga Gyula azt mondja, csak előzetes döntés született a közgyűlésen.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Már több mint 230 ezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét - jelentette be a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán közösségi oldalán.
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.