Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C

Jobbik: van jobb megoldás a népszavazásnál

2016. május 12. 11:30
A költséges és sok rizikófaktorral járó kvótaellenes népszavazás helyett azonnali alkotmánymódosítást javasolna a Jobbik – tájékoztatott Galambos István választókerületi elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kedden elrendelte az Országgyűlés a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazást, a Jobbik azonban több ponton is kifogásolja azt. Galambos István, a Jobbik helyi választókerületi elnöke szerint fontos hangsúlyozni: több mint fél éve ők vetették fel a népszavazás ötletét, akkor azonban a többi kormánypárt gyakorlatilag kinevette őket, mivel a népszavazás alaptörvénybe ütközött volna, s azon javaslatukat is lesöpörték az asztalról, hogy módosítsák az alaptörvényt. Most jelentős csúszással mégis elfogadták a népszavazást.

Ugyan a Jobbik támogatja a népszavazást, de szerintük létezik annál sokkal jobb megoldás is, különösen az Európai Bizottság javaslatát figyelembe véve, ami szerint fejenként 250 ezer eurót kellene fizetni minden elutasított migráns után. A Jobbik ezért a népszavazási kérdést egész egyszerűen kijelentéssé átalakítva beemelné az alaptörvénybe az alábbiak szerint: „Az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.”

Ez sokkal erősebb jogi aktus lenne, emellett kivédené az egyes rizikófaktorokat is – ecsetelte Galambos. A népszavazás ősznél korábban nem valósulhatna meg, addig viszont Brüsszel még bármit léphet, ráadásul az sem biztos, hogy sikerül elérni a népszavazás eredményességéhez szükséges 4,5 millió fős küszöböt. De ha sikeres is a népszavazás, annak eredménye mindenképpen alkotmánymódosítás, tehát egy azonnali intézkedéssel lényegében a népszavazás költségét, közel 5 milliárd forintot is megspórolhatnánk.

A Jobbik szerint azonban a Fidesz-KDNP kampánycélokra és politikai tőkekovácsolásra akarja használni a migránsügyet, amit Rubovszky György KDNP-s képviselő kijelentése is bizonyít, miszerint akár házszabálysértést is elkövet a Jobbik javaslatának megakadályozása érdekében.

Bertalan Melinda
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. 2024. május 2. 11:55 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.