2021. október 25.
//
Bianka névnap

Katanics: Szeméttelep lett a hulladékkezelőből

2016. április 28. 9:42
Czaun azt mondja, a szakhatóság és az EU ellenőrzése 10 éve nem talált hiányosságot Királyszentistvánon.

Az áprilisi közgyűlésen is szóba került a múlt hétvégi történet, miszerint az önkormányzat két képviselője, Katanics Sándor (DK) és Hartmann Ferenc (MSZP) kifogásolja a királyszentistváni hulladéklerakó működését.

A Demokratikus Koalíció politikusa napirend előtti felszólalásában ismét kihangsúlyozta: Bár a hulladéklerakó bejáratnál az a felirat olvasható, hogy „Befektetés a jövőbe!”, ők inkább azt látták, hogy ez a „visszatérés a múltba!”

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás 2009-ben olyan beruházást ígért, amelynek célja az volt, hogy az észak-balatoni térségben 158 település több mint 300 ezer lakosa számára a kor elvárásainak, az EU-direktíváknak, a hazai jogszabályoknak, valamint a környezet- és természetvédelmi követelményeknek a megfelelő hulladékkezelő rendszer épüljön ki.

Katanics Sándor szerint a lerakón nem hulladékkezelés, hanem rablógazdálkodás folyik, a rendszer túlterhelt, az eredeti célok nem teljesülnek, ott jártukkor a válogatás is szünetelt- mondta. Ugyan nem szállíthatnák ki a beérkező szemetet a teherautók közvetlenül a lerakóba, ők mégis ezt tapasztalták. Elmondta, van olyan képük, ami azt bizonyítja, válogatás nélkül kerül lerakásra a szemét. Alkalmazottaktól állítólag azt hallották, - akik telefonjaikkal rögzítettek-, hogy veszélyes hulladékot, azbesztet, festéket, autógumit is elhelyeztek a területen, holott ez tilos.

Katanics Sándor és Hartmann FerencKatanics Sándor és Hartmann Ferenc

A használatba vétel óta eltelt 5 év alatt óriási mennyiségű szemetet helyeztek el, mondhatni szemétteleppé vált, és az ígéretekkel ellentétben az ott tapasztalható látvány rendkívül rontja a tájképet- mondta a csütörtöki közgyűlésen a képviselő.

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke, Czaun János szerint Hartmann Ferenc, és Katanics Sándor csak „ügyet” szeretne kreálni, hiszen ahogy 10 éve, az április 25-i rendkívüli ellenőrzés sem talált semmiféle szabálytalanságot a királyszentistváni hulladéklerakó működésével kapcsolatban.

Az elnök állítja, hogy Hartmann Ferenc illetéktelenül hatolt be április 22-én az üzem területére, és ott arrogánsan viselkedett, hiszen a veszélyes üzemnek számító telepen az üzemvezető felszólításának ellenére fotóztak, holott ez nem megengedett. „Ezek után mi következik? Vajon az lesz a következő, hogy Hartmann Ferenc magánlakásokba fog behatolni, és ott fog fotókat készíteni?”

Czaun szerint a telep működése semmi titkot nem rejt, előzetes bejelentkezést és munkavédelmi oktatást követően meglátogatható. Mi több, népszerű is, hiszen csaknem hetente van egy-egy hazai vagy külföldi szakmai csoport, ami meglátogatja, és mind elismeréssel távozik. Hozzátette, hogy bármikor szívesen körbevezeti képviselőtársait a telepen, hogy meggyőződhessenek annak jogszerű és szakszerű működéséről.

czaun jánosczaun jános

„Aki pedig csak egy kicsit is ért az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási rendszerhez, tudja, hogy a királyszentistváni központban nincs szelektíven gyűjtött hulladék, azt oda nem szállítunk”-mondta.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson.
Bemutatta veszprémi jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom
Bemutatta veszprémi jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom
A párt a helyi szervezetet két éve elnöklő Kovacsics Zsoltot indítja Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében.
Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől
Karácsony visszalépett a jelölt-jelöltségtől
Karácsony Gergely péntek délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy annak ellenére, hogy az előválasztás első fordulójában a második legtöbb szavazatot kapta, visszalép a miniszterelnök-jelölt-jelöltségtől és Márki-Zay Pétert fogja támogatni Dobrev Klára ellenében.
Ovádi Péter is reagált az ellenzéki előválasztás eredményére
Ovádi Péter is reagált az ellenzéki előválasztás eredményére
A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a demokratikus alapelveket kérdőjelezte meg az előválasztás kapcsán a veszprémi példa alapján.
Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben
Meglepetés (?) az előválasztáson: Csonka megverte Mesterházyt Veszprémben
Kétszer annyi szavazatot gyűjtött be a DK jelöltje, Dr. Csonka Balázs, mint Mesterházy Attila az ellenzéki előválasztáson Veszprémben, így várhatóan ő lesz a kihívója a Fidesz-KDNP jelöltjének a jövő évi országgyűlési választáson. A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára gyűjtötte be a legtöbb voksot, mögötte nem sokkal lemaradva Karácsony Gergely végzett.