2021. április 13.
//
Ida névnap

MSZP: a döntés szabadságáról szól a kezdeményezésük

2016. április 8. 15:57
Az általuk kezdeményezett népszavazásokról tartottak sajtótájékoztatót péntek délután Veszprémben szocialista politikusok.

Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke szerint a „háromigenes népszavazás” a választás szabadságról szól. A kormány a választópolgárok megkérdezése nélkül adja el az állami földeket, zárja be a boltokat, szavaz meg milliós fizetéseket az embereinek. A politikus szerint a kormánypártok most keresik azokat a jogi és taktikai eszközöket, amikkel megakadályozhatnák a népszavazást. A trükkök ideje azonban lejárt, ideje tudomásul venni, hogy a választók szeretnék elmondani a véleményüket.

Kész Zoltán, Tóbiás József, Gőgös Zoltán, Nyakó IstvánKész Zoltán, Tóbiás József, Gőgös Zoltán, Nyakó István

Gőgös Zoltán, a párt megyei elnöke úgy látja, hogy az ország fideszes vezetésű településein úgy akadályozzák a népszavazást, hogy az aláírásgyűjtőktől helypénzt követelnek, és az önkormányzatok akarják megszabni, hol lehessen a gyűjtést végezni. A Kúria azonban egyértelműen állást foglalt: az aláírásgyűjtéssel együtt kampányidőszak kezdődik, amikor nem lehet korlátozni tevékenységükben a népszavazás kezdeményezőit.

Nyakó István, a vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazás benyújtója szerint az emberek arról dönthetnek, hogy mit akarnak kezdeni a vasárnappal: akarnak-e vásárolni, a munkavállalók otthon maradnának vagy dupla bérért beállnak a pénztár mögé, és a vállalkozók is dönthessék el, hogy kinyitják-e az üzletet vagy sem. Hozzátette: a Fidesz már visszavonulót fújt, Orbán Viktor a rádióban ma arról beszélt, hogy konzultációt kezdeményez a szakmai szervezetekkel. Miért nem azelőtt jutott eszébe a miniszterelnöknek ez, mielőtt megszavaztatta? - tette fel a kérdést. Úgy gondolja, hogy a kormány elébe megy a dolgoknak, és maguk vonják vissza a törvényt, mert „nem viselnék el, hogy a nép a szemükbe vágja, hogy hülyeséget csináltak”.

A sajtótájékoztató előtt a közelben ellentütetők jelezték nemtetszésüket.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Már több mint 230 ezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét - jelentette be a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán közösségi oldalán.
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.
Zavar az erőben a veszprémi DK-nál, ismeretlen helyi ügyvédre cserélnék Katanicsot
Zavar az erőben a veszprémi DK-nál, ismeretlen helyi ügyvédre cserélnék Katanicsot
Még a választás célegyenesére való ráfordulás előtt eldőlt, hogy az ellenzék nem a DK helyi emberét, Katanics Sándort indítja Veszprémben a jövőre esedékes országgyűlési választáson. A korábbi választásokon a Fidesz jelöltjével szemben többször alulmaradt Katanics a DK helyi elnöki posztjáról is lemondott. Érkezhet egy politikában járatlan ügyvéd?