Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C

Navracsics: válaszút előtt áll az Európai Unió

2016. április 8. 13:45 // Forrás: MTI, VEHIR
Az integráció kérdésében megkerülhetetlen döntést kell hamarosan meghoznia az Európai Uniónak. El kell döntenie, hogy a nemzetállamiság vagy az európai államiság irányába haladjon tovább.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a második Eötvös Károly Jogásznapon tartott előadást a Veszprémi Törvényszéken péntek délelőtt.

A politikus 40 perces beszédében felvázolta az Európai Unió és elődjeinek alapításának kezdeteit, aminek mindig is egyik sarokköve volt az integráció. Az Európai Unió elvileg azért jött létre, hogy a politikát lehetőség szerint kiküszöböljék a kontinens életéből, szorítsák azt a perifériára, és azokon a területeken előrehaladva, melyek nem a politika feladata, önszabályozva, kikényszerítő eszközök nélkül jusson előre.

A terv az volt, hogy szakemberek, jogászok és közgazdászok fogják majd előre vinni a szervezet működését, ám az elmúlt időszak eseményei - az euróválság és a migránsválság - bizonyítják azt, hogy jelentősen átpolitizálódott az Európai Unió, és mára eljutott arra a pontra, amikor meg kell hoznia azt a nehéz döntést, hogy a nemzetállamiság vagy az európai államiság irányába haladjon tovább? „Kérdés az is, hogy van-e elég kapacitása erre?”

A történelmi áttekintés során Navracsics beszélt arról, hogy nem először fordult elő az EU történetében, hogy a "politikai logikát nem lehet megkerülni". Erre jó példa volt az "üres székek politikája" 1966-67-ben, amikor Franciaország nem küldte el delegáltját a tanácsülésre, ezzel megakadályozva a közös mezőgazdasági politika megalkotását. Megjegyezte: 1979 óta egyre alacsonyabb a részvételi arány az uniós választásokon, ami felveti a kérdést, hogy legitim módon képviselik-e a választóikat az uniós képviselők.

Euróválság

Az euró válságról beszélve Navracsics elmondta, hogy a nemzeti szuverenitást legjobban az ország fizetőeszköze jelképezi. A közös pénznem 2000-es bevezetését sokan üdvözölték, ám itt is ellentmondások tapasztalhatók: az eurót úgy vezették be, hogy közben az ezt garantáló intézményrendszer nemzeti szinten maradt a tagországok között.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az unió tagországai közt egyetlen ország van, amely első perctől kezdve nem felel meg az eurózóna követelményeinek, és minimálisan sem tartja be a rá vonatkozó kötelezettségeket: Az a Görögország, amely évek óta tudatosan megszegi a magára vállalt uniós szabályokat. „Ez az euróválság első olyan lépése, amely komoly politikai léket ütött a közbizalmon."

Migránsválság

A politikai jogkövetés iránti bizalmat súlyosbította a migránsválság, amely az európai unió döntés hozatalában két szempontból eredményezett új helyzetet: elsőként fordult elő az unió fennállása óta, hogy minősített többséggel vittek át egy olyan döntést –kvótarendszer bevezetését-, amely a tagállamok szuverenitását érinti, másrészt egyedülálló az a jelenség is, hogy erre válaszként két tagország - Magyarország és Szlovákia - azonnal az Európai Bírósághoz fordult.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.