Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az NVI a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtásának bevezetését javasolja

2016. március 22. 14:46 // Forrás: mti
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megküldte a kormánynak a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatait, ebben kezdeményezik, hogy tegyék lehetővé a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtását és szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot.

Az NVI két alapvető megoldási koncepció mentén készítette el tervezeteit.

Először is a választási iroda azt javasolja, hogy a törvényhozó fontolja meg

a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapus benyújtásának bevezetését.

Ez megszüntetné a személyes jelenlétet igénylő versenyhelyzetet, és annak biztosítana elsőbbséget a kérdés elbírálásánál, aki a törvényben meghatározott időpontot követő legrövidebb időn belül nyújtja be kezdeményezését az ügyfélkapun keresztül - olvasható az NVI közleményében.

A másik megoldás szerint a népszavazási kérdést

az a beadványozó "foglalná", aki hitelesített népszavazási kérdéséhez hamarabb összegyűjti a szükséges számú támogató aláírást.

Ebben az esetben a népszavazási kérdések hitelesítésének - és az aláírásgyűjtés megkezdésének - nem képezné akadályát az, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása vagy akár az aláírások gyűjtése.

A két megoldás kiegészítéseként javasolja továbbá az NVI, hogy a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói választópolgári aláírások számát 20-ról legalább 200-ra emelje a jogalkotó.

Emlékeztettek arra: Pálffy Ilona, az NVI elnöke már tavaly július 29-én javaslatot tett a népszavazási törvény módosítására, a párhuzamossági moratórium eltörlésére, a javaslatot azonban akkor a kormány és a parlamenti frakcióval rendelkező pártok nem támogatták. Az NVI reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés rövid időn belül úgy módosítja a népszavazási törvényt, hogy a február 23-án történt, a népszavazás intézményéhez és a demokráciához méltatlan események még egyszer ne fordulhassanak elő - olvasható a közleményben.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.