Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
16°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
16°C

A szabadságért nem csak fegyvert ragadva lehet harcba szállni

2016. március 15. 19:29
Zord időben, Kossuth-dalokat énekelve vonultak és koszorúztak Márkón kora este.

A rossz idő miatt a község március 15-i megemlékezését a kultúrházban kezdték, ahol elsőként Hartmann Antal polgármester mondott ünnepi beszédet. A rendezvényt a Steixner István Német Nemzetiségi Kórus kísérte énekkel.

A község polgármestere beszédében felsorolta annak a 29 márkóinak a nevét, akik felsorakoztak az 1848-as szabadságharc zászlaja alá, majd emlékeztetett: az iskolából és történelemkönyvekből mindannyian ismerjük Petőfiék 168 évvel ezelőtti történeteit, ám ünnepünk csak akkor lesz igaz, ha átérezzük a felelősséget és lerójuk adósságunkat, mellyel nekik tartozunk.

hartmann antal a színpadonhartmann antal a színpadon

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Ovádi Péter, a veszprémi önkormányzat képviselője is. Úgy fogalmazott, hogy a 1848-as szabadságharc azért különbözött a korábbi erőszakos lázadásoktól és háborúktól, mert Széchenyi, Kossuth, Deák és a többi hazafi a polgári Magyarország eszméjével a szívükben hirdettek harcot az elnyomó hatalom ellen.

„Ők bebizonyították, hogy a szabadságért vívott küzdelemben nem csak kardot és puskát ragadva lehet harcba szállni, hisz mertek európai civilizált polgárok módjára határozott követeléseket megfogalmazni az uralkodó irányába. Cselekedetükkel üzentek a jövő, így a jelen nemzedékeinek is”

– fogalmazott.

ovádi péterovádi péter

Hozzátette: hiába tartják a magyarok bukásának az 1848/49-es szabadságharcot az idegen nagyhatalommal szemben, valójában győzelmet arattunk a kishitűségen és a lemondáson.

A beszédek után a Márkói Kamara TehátRUM ünnepi műsora következett, majd igazi március 15-i zord időjárásban a megemlékezők Kossuth-nótákat énekelve vonultak a kopjafához, ahol a megemlékezés koszorúját helyezte el a két politikus, majd közösen énekelték el a Szózatot.

a Márkói kamara tehátrum műsoraa Márkói kamara tehátrum műsora

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat. ma 9:30 14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhelyet alakítanak ki a Diósy Márton utcában az év végéig – jelentette be hétfőn Hegedűs Barbara alpolgármester és Strenner Zoltán önkormányzati képviselő. ma 14:24 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz. tegnap 22:14 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. tegnap 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.