Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
30°C

A szabadságért nem csak fegyvert ragadva lehet harcba szállni

2016. március 15. 19:29
Zord időben, Kossuth-dalokat énekelve vonultak és koszorúztak Márkón kora este.

A rossz idő miatt a község március 15-i megemlékezését a kultúrházban kezdték, ahol elsőként Hartmann Antal polgármester mondott ünnepi beszédet. A rendezvényt a Steixner István Német Nemzetiségi Kórus kísérte énekkel.

A község polgármestere beszédében felsorolta annak a 29 márkóinak a nevét, akik felsorakoztak az 1848-as szabadságharc zászlaja alá, majd emlékeztetett: az iskolából és történelemkönyvekből mindannyian ismerjük Petőfiék 168 évvel ezelőtti történeteit, ám ünnepünk csak akkor lesz igaz, ha átérezzük a felelősséget és lerójuk adósságunkat, mellyel nekik tartozunk.

hartmann antal a színpadonhartmann antal a színpadon

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Ovádi Péter, a veszprémi önkormányzat képviselője is. Úgy fogalmazott, hogy a 1848-as szabadságharc azért különbözött a korábbi erőszakos lázadásoktól és háborúktól, mert Széchenyi, Kossuth, Deák és a többi hazafi a polgári Magyarország eszméjével a szívükben hirdettek harcot az elnyomó hatalom ellen.

„Ők bebizonyították, hogy a szabadságért vívott küzdelemben nem csak kardot és puskát ragadva lehet harcba szállni, hisz mertek európai civilizált polgárok módjára határozott követeléseket megfogalmazni az uralkodó irányába. Cselekedetükkel üzentek a jövő, így a jelen nemzedékeinek is”

– fogalmazott.

ovádi péterovádi péter

Hozzátette: hiába tartják a magyarok bukásának az 1848/49-es szabadságharcot az idegen nagyhatalommal szemben, valójában győzelmet arattunk a kishitűségen és a lemondáson.

A beszédek után a Márkói Kamara TehátRUM ünnepi műsora következett, majd igazi március 15-i zord időjárásban a megemlékezők Kossuth-nótákat énekelve vonultak a kopjafához, ahol a megemlékezés koszorúját helyezte el a két politikus, majd közösen énekelték el a Szózatot.

a Márkói kamara tehátrum műsoraa Márkói kamara tehátrum műsora

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. ma 15:23 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. tegnap 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. tegnap 21:29 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.