Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
22°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
22°C

Március 15 percről percre

2016. március 15. 11:48 // Forrás: mti, vehir
A legfontosabb fővárosi és veszprémi események röviden.

17:40

18 órakor kezdődik a fáklyás felvonulás Veszprémben. A menet az Óváros térről indul a Színházkertbe, az érintett útvonalon forgalomkorlátozás lesz.


16:00

A Jobbik elnöke egy "tavaszi antikorrupciós hadjárat" elindítását jelentette be kedden pártja március 15-i ünnepségén, a budapesti Petőfi téren. Vona Gábor értékelése szerint a tizenkét pont ma is aktuális, azonban egy pont hiányzik: ma odaírnák azt is tizenharmadikként, hogy "a tolvaj politikusokat börtönbe zárassák!". Az ellenzéki pártvezető közölte azt is, javasolni fogja pártjának, majd az Országgyűlésnek, hogy fogadjon el egy határozatot, amelyben rehabilitálja 2006-ot, és rögzíti, hogy "a magyar nép 2006-ban joggal vonult az utcára egy hazug és korrupt kormánnyal szemben, és ezzel példát mutatott az utókornak".


15:50

Elindult a pedagógusok menete a Hősök teréről a Parlamenthez. A demonstrációról később külön összefoglalót közlünk.


15:30

Ezekben a percekben is zajlik a megemlékezés a veszprémi Török Ignác utcában. Az aradi vértanúk emlékművénél az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, az Örmény Kultúráért Alapítvány, az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezett ünnepséget, melynek szónoka Kilián László, a Művészetek Háza igazgató-helyettese.


15:10

A szívünk fölé kitűzött kokárda 168 éve ugyanazt jelképezi: a szabadság, a függetlenség, a polgárosodás iránti vágyat - hangsúlyozta Áder János a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor, kedden az Országházban.

Az államfő kiemelte: az 1990-es rendszerváltó nemzedék bátran választhatta volna iránytűnek Jókai Mór mondatát: "Magyarországot megalkotni jöttünk". "Hogy a mai Magyarország kevésbé hasonlít '90 előtti önmagára, az a ma kitüntetett tudósoknak, orvosoknak, egyetemi tanároknak, művészeknek, a lelkünk nyugalma felett őrködőknek, a közintézményekben tevékenykedőknek, a gazdasági élet vezetőinek is köszönhető" - méltatta a díjazottakat a köztársasági elnök. A ünnepségen a Magyar Érdemrend különböző fokozatait huszonegyen vehették át, Kossuth Nagydíjban egyetlen alkotó részesült, tizenhét művész kapott Kossuth-díjat, Széchenyi-díjat szintén tizenheten vehettek át.


15:00

Az MSZP a köztársaságot, a nép jogát a népszavazáshoz, a közpénzből fenntartott média függetlenségét és "az ottani szégyenteljes cenzúra eltörlését" követelte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti, Alkotmány utcai épülete előtt tartott keddi tüntetésen. Nyakó István, az MSZP politikusa azt mondta: "követelni jöttünk és nem ünnepelni". Felidézte: 1848. március 15-én Budapest népe sem ünnepelni ment az utcákra, hanem követelni a köztársaságot, polgárjogokat, a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését. Az ellenzéki politikus összefogásra hívta fel a megjelenteket, hogy kiharcolják "a nép szavazásának a szabadságát", a népszavazást a vasárnapi zárva tartás eltörléséről. Amikor a Kúria dönt a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás ügyében, "itt fogjuk várni az NVI előtt a döntést és sokan leszünk" - mondta.


12:50

Az MSZP elnöke szerint nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül, sem szabad társadalom szabad sajtó nélkül, a sajtószabadság pontosan megmutatja a társadalom állapotát. Az ellenzéki párt vezetője köszöntőjében kiemelte: a sajtószabadság pontosan megmutatja a társadalom állapotát, és ma semmi ok a magyar sajtó szabadságának ünneplésére. Nem a létező, hanem az óhajtott sajtószabadságot ünnepeljük - fogalmazott Tóbiás József. A Fidesz nagyrészt ellehetetlenítette a sajtónak azt a részét, amely nem szolgálja ki. De ez a világ nem tart örökké, innen lehet csúnyán bukni - jelentette ki a szocialista politikus.


11:45

Nem fogjuk engedni, hogy mások mondják meg, kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál.

Az 1848-as, 1956-as "forradalmi hagyomány szívverése mozgatja és irányítja ma is a nemzet politikai, gazdasági és szellemi életét" - fogalmazott a kormányfő.

A kormányfő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen kijelentette: a népvándorlás megállításához először Brüsszelt kell megfékezni. Nem hagyják, hogy Brüsszel a törvények felé helyezze magát. A miniszterelnök kifejtette: elutasítják a kényszerbetelepítést, nem fognak engedni se zsarolásnak, se fenyegetésnek; nem fogják engedni, hogy mások mondják meg, "kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba". Orbán Viktor közölte, "eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot", hogy "szövetségeseket gyűjtsünk". "Pártállásra való tekintet nélkül egységbe hívjuk Magyarország minden polgárát és egységbe hívunk minden európai nemzetet" - fogalmazott, hangsúlyozva: Európa egységét helyre kell állítani.


11:15

Az Együtt szerint az Orbán-rezsim, amely már nem nevezhető demokratikusnak, rárontott a szabadságra. Ez még akkor is így van, ha blogokon lehet okosakat mondani és pamfletekben is lehet tiltakozni a kormány ellen - jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának elnöke kedden Keszthelyen tartott ünnepi beszédében. Az ellenzéki politikus szerint ma Magyarországon "a szabadság ügye rosszul áll", nemcsak a szólás, a vélemény, hanem a vállalkozás, a gyarapodás szabadsága is, mert a stabil polgári jólét sokaknak nem adatik meg.


11:11

Közös megemlékezést rendezett Veszprém megye és a megyeszékhely önkormányzata a Dózsa téren.

1848 mérföldkő volt a magyar történelemben – kezdte beszédét az ünnepség szónoka, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke. „Lélekcserélő idők járnak” – idézte Jókai Mórnak A kőszívű ember fiaiban írt szavait. A megmelékezésről részletesen külön cikkben számolunk be.


11:10

A globális kapitalizmus és a "korrupt kormányok" korában is érvényt kell szerezni Táncsics Mihály igazságának, a szegények felemelésének - hangsúlyozta ünnepi beszédében Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője a párt március 15-ei ünnepségén kedden a budapesti Pilvax kávéházban.

Schiffer Petőfi Sándort idézte, amikor kijelentette: "nem lázítok, mert nincs erre szükség, miért ráznám meg erőszakosan azt a fát, amelynek gyümölcse már túlérve rothadásban van. Ha megért a gyümölcs, fájától magától a földre hull alá. Bármit mond a szenvtelen hízelgés: nincsen többé szeretett király".


10:15

Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. A Demokratikus Koalíció elnöke erről kedden, a párt ünnepi megemlékezésén beszélt.

Gyurcsány Ferenc a Pilvax kávéház előtt tett sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: amikor "az önkény ura" a szabadság szavát veszi a szájára, akkor "bemocskolja egyik legszebb szavunkat". Ha a szavaknak lennének illatai, akkor a szabadságnak valószínűleg tavaszillata lenne, de a miniszterelnök szájából a szabadság szava "áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne beléfojtani a bűz áradatát" - jelentette ki. A volt kormányfő kijelentette, hogy a magyar nemzetnek az a része, amelyiket a DK képviseli, méltóságot, európai polgári világot, nyugalmat, egyenlőséget kíván. Kívánjuk a testvériséget, a többiekért viselt felelősséget - tette hozzá.


9:30

"Térzenével" kezdődtek meg a Laczkó Dezső Múzeum ünnepi programjai. Tíz órától kézműves játszóházzal várjáka kicsiket, 11 órától Király András múzeumpedagógus tart tárlatvezetést, déltől pedig Sánta András, a Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület strázsamestere tart bemutatót.


9:10

Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, kedd reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.


9:00

Gy. Lovassy Klára és dr. Csiszár Miklós helytörténeti kutatók, valamint dr.Földesi Ferenc nyugalmazott ezredes vezetésével emléksétát rendeztek a veszprémi Alsóvárosi temetőben.

Galéria
1848-ra emlékeztek Veszprémben
vehir.hu
további cikkek
KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat. ma 9:30 14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhely létesül a Diósy utcában 14 új parkolóhelyet alakítanak ki a Diósy Márton utcában az év végéig – jelentette be hétfőn Hegedűs Barbara alpolgármester és Strenner Zoltán önkormányzati képviselő. ma 14:24 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz. tegnap 22:14 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. tegnap 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.