Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
28°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
28°C

Lélekcserélő időkre emlékeztek

2016. március 15. 11:46
Közös megemlékezést rendezett március 15-én a Dózsa téren a megyei és a városi önkormányzat.

Nemcsak az ünnepi műsor, de az időjárás is megelevenítette 1848. március 15-ének emlékét. Ahogy akkor, úgy most sem riasztotta el az embereket a kellemetlen eső, és sokan összegyűltek a Dózsa téren, hogy a '48-as emlékmű előtt hajtsanak fejet a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt.

A Dózsa György Általános Iskola tanulói 1848 tavaszának eseményeit a forradalom méltatlanul elhanyagolt nőalakjainak életre keltésével elevenítették fel. Azon nők szemszögéből mutatták be március 15. történéseit, akik feleségként, szerelmesként ott álltak a mindenki által ismert hősök mellett, bátorították, segítették őket, úgy mint Batthyány Lajos miniszterelnököt felesége, Zichy Antónia; vagy Teleki Blanka, akinek leánynevelő intézetében Vasvári Pál is tanított.

1848 mérföldkő volt a magyar történelemben – kezdte beszédét az ünnepség szónoka, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke. „Lélekcserélő idők járnak” – idézte Jókai Mórnak A kőszívű ember fiaiban írt szavait.

Veszprém Megye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke szűkebb hazánk: megyénk szemszögéből elevenítette fel 1848 tavaszának eseményeit. Megyénk lakói is kokárdát tűztek – a kokárda akkor lett az, ami: a nemzet egységének szimbóluma. Nem volt olyan magyar család, akit nem érintett volna meg a forradalom lelkülete. Az emberek foglalkozásukat feladták, a fő erkölcsi mérce a haza iránti elköteleződés volt. Polgárdy Imre néhány személyes sorsot is felelevenített, köztük a Várpalotán élő Petőfi István honvéd századost, a nagyszerű költő öccsét és a vilonyai születésű Pap Gábor református püspökét.

Az ünnepségen az MH Légierő Zenekar játszott, a megemlékezők – köztük az önkormányzatok, a pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői – elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Galéria
1848-ra emlékeztek Veszprémben
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  ma 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. tegnap 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.