Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
15°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
15°C

Lélekcserélő időkre emlékeztek

2016. március 15. 11:46
Közös megemlékezést rendezett március 15-én a Dózsa téren a megyei és a városi önkormányzat.

Nemcsak az ünnepi műsor, de az időjárás is megelevenítette 1848. március 15-ének emlékét. Ahogy akkor, úgy most sem riasztotta el az embereket a kellemetlen eső, és sokan összegyűltek a Dózsa téren, hogy a '48-as emlékmű előtt hajtsanak fejet a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt.

A Dózsa György Általános Iskola tanulói 1848 tavaszának eseményeit a forradalom méltatlanul elhanyagolt nőalakjainak életre keltésével elevenítették fel. Azon nők szemszögéből mutatták be március 15. történéseit, akik feleségként, szerelmesként ott álltak a mindenki által ismert hősök mellett, bátorították, segítették őket, úgy mint Batthyány Lajos miniszterelnököt felesége, Zichy Antónia; vagy Teleki Blanka, akinek leánynevelő intézetében Vasvári Pál is tanított.

1848 mérföldkő volt a magyar történelemben – kezdte beszédét az ünnepség szónoka, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke. „Lélekcserélő idők járnak” – idézte Jókai Mórnak A kőszívű ember fiaiban írt szavait.

Veszprém Megye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke szűkebb hazánk: megyénk szemszögéből elevenítette fel 1848 tavaszának eseményeit. Megyénk lakói is kokárdát tűztek – a kokárda akkor lett az, ami: a nemzet egységének szimbóluma. Nem volt olyan magyar család, akit nem érintett volna meg a forradalom lelkülete. Az emberek foglalkozásukat feladták, a fő erkölcsi mérce a haza iránti elköteleződés volt. Polgárdy Imre néhány személyes sorsot is felelevenített, köztük a Várpalotán élő Petőfi István honvéd századost, a nagyszerű költő öccsét és a vilonyai születésű Pap Gábor református püspökét.

Az ünnepségen az MH Légierő Zenekar játszott, a megemlékezők – köztük az önkormányzatok, a pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői – elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Galéria
1848-ra emlékeztek Veszprémben
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán KÉPRIPORT: Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat. ma 9:30 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz. tegnap 22:14 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. tegnap 22:25 A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Balaton Fagyija gasztroversenyt, ahol a Füge fagyiudvar pstós, ricottás fügefagyija különdíjas lett. tegnap 10:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.