Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vasárnapi nyitvatartás: két kérdés is az NVB elé kerülhet

2016. február 28. 17:27 // Forrás: mti
Erdösi Lászlóné és Nyakó István vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését is a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjeszti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Kedden délelőtt ketten is benyújtották kezdeményezésüket a témában az NVI-hez: Erdösi Lászlóné és Nyakó István MSZP-s politikus, a két benyújtás között négy másodperc volt a különbség. Az esetből azért lett botrány, mert Nyakót az NVI előcsarnokában tartózkodó, de népszavazási kérelmet le nem adó férfiak akadályozták az időbélyegző használatában.

Az NVI szeptember közepétől csak érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át, az időbélyegző határozza meg, milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat, ami meghatározza az elbírálás sorrendjét is. Az érkezési és elbírálási sorrendnek azért van jelentősége, mert a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.

A keddi történéseket Orbán Viktor miniszterelnök később "tülekedésnek" nevezte, és kijelentette: a méltatlan helyzet megismétlődését jogszabályváltozással lehetne elkerülni. A történtek miatt az Együtt vasárnap demonstrációt szervezett a fővároban. Több szakértő szerint a Nyakót feltartóztató férfiak bűncselekményt követtek el - ezt is figyelembe véve dönthetett úgy az NVI, hogy mindkét kérdést a Nemzeti Választási Bizottság elé tárja.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.