Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
15°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
15°C

Határok nélkül terjesztené jó hírünket

2016. február 11. 15:45
Nemcsak a fővárost, hanem Veszprémet és a régiót is érintené a 2024-es olimpia, ha Budapest elnyerné a rendezési jogot. Vajon turisztikailag mit nyernénk egy ilyen nemzetközi eseménnyel?

– Egy ilyen nagyszabású rendezvény jelentős vendégforgalmat generálna mind a szálláshelyeken, mind a többi, nem csak kifejezetten turisztikai szolgáltatónál – mondja Sigmond Eszter, a BBTDM ügyvezetője. – Ez gazdasági szempontból sem elhanyagolható sem a vállalkozók, sem Veszprém város szempontjából. Nem beszélve arról, hogy – amennyiben a szervezők és a lakosság részéről is biztosított a nyitott, vendégszerető hozzáállás és a szükséges színvonal – hosszabb távú hozadéka is lehet az eseménynek, amennyiben az elégedett vendég visszatér, akár többedmagával, illetve jó hírünket terjeszti, határok nélkül. Ebben a mi, turizmusért dolgozók szerepe sem elhanyagolható, például a lakosság megfelelő szemléletformálásában.

Mivel az olimpiai sportágak nemcsak Veszprémet érintenék – ahol a kézilabda csoportmérkőzések zajlanának –, hanem a vizes versenyszámok a Balaton környékét is, természetesen a Balaton-parti települések számára is hasonló hozadéka lehet az olimpiának, mint Veszprém esetében, annyi eltéréssel, hogy a tó iránt nyilvánvalóan a víz és a vízi sportok szerelmesei fognak inkább érdeklődni. Azonban ezek a települések és a többi térségi település egyébként is kiegészítik egymást, hiszen mindegyik tud olyan kínálatot nyújtani a vendégeknek, amilyet a másik nem.

A háttértelepülések például az olyan vidéki értékek révén, mint a helyi élelmiszerek, gasztronómia, kézművesség, túrázási lehetőségek, falusi vendéglátás, falusi levegő és élet, illetve ezeknek a hagyományos értékeknek az újragondolásával válhatnak vonzóvá, míg a városok elsősorban a modernebb igényekre és a széleskörű kulturális kínálatra támaszkodva csalogathatják be a turistákat. Mindez azonban csak közös gondolkodással, összefogásban lehet eredményes.

Ezen felül minden városnak, területnek megvan a saját specialitása, ami szélesebb vonzáskörzetet tud teremteni: Veszprém például a fesztiváljaival, állatkertjével, kézilabdacsapatával tud kiemelkedni, Tapolca a tavas barlangjával, Zirc és környéke az apátsággal, az arborétummal, gyönyörű erdeivel és túraútvonalaival, Sümeg, Várpalota, Nagyvázsony a várával, Somló a boraival. Azokról a rejtett kincsekről nem is beszélve, amelyek minden település esetében joggal tarthatnak számot nagyobb érdeklődésre. Ha ügyesek vagyunk, az olimpia remek alkalmat kínál arra, hogy ezeket a lehetőségeket még inkább kiaknázzuk, és szélesebb körben növeljük a vonzerőnket.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Férfi kézilabda olimpiai selejtező: két visszatérő a magyar keretben férfi kézilabda-válogatott Férfi kézilabda olimpiai selejtező: két visszatérő a magyar keretben Mikler Roland és Rodríguez Álvarez Pedro visszatért a magyar férfi kézilabda-válogatott keretébe a március 14-17-én Tatabányán sorra kerülő olimpiai selejtezőtorna előtt. 2024. február 27. 14:37 Kézilabda olimpiai selejtezők: elkészült az órarend Párizs 2024 Kézilabda olimpiai selejtezők: elkészült az órarend A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elkészítette a márciusi férfi, illetve az áprilisi női olimpiai selejtező órarendjét. 2024. február 21. 12:53 Vb-elődöntős és olimpiai résztvevő a női vízilabda-válogatott vízilabda Vb-elődöntős és olimpiai résztvevő a női vízilabda-válogatott A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyőzte hétfőn a címvédő és Európa-bajnok hollandokat, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára. 2024. február 12. 19:00 Női kosárlabda olimpiai selejtező: bravúr Japán ellen, a kijutás küszöbén a magyarok kosárlabda Női kosárlabda olimpiai selejtező: bravúr Japán ellen, a kijutás küszöbén a magyarok A magyar női kosárlabda-válogatott bravúrral 81-75-re legyőzte Japánt pénteken a Sopronban zajló olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, és nagy lépést tett az ötkarikás kvóta megszerzése felé. 2024. február 9. 20:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.