Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémnek nem jelentene plusz terhet az olimpia

2016. február 9. 11:50
Ha Budapest rendezi a 2024-es olimpiát, Veszprémben is lennének kézilabda csoportmérkőzések. De alkalmas a feladatra az Aréna? Jó lenne ez nekünk? És mennyiért? Megkérdeztük a polgármestert.

- Milyen átalakításokra lehet szükség a Veszprém Arénában ahhoz, hogy az olimpiai kézilabda csoportmérkőzéseket befogadhassa?

- A Veszprém Aréna kifogástalanul szolgálja ki mind a sportrendezvényeket, mind a kulturális, zenei és hasonló programokat. A további 3000 hellyel való bővítése már régóta a tervek közt szerepel, nem elsősorban az olimpia miatt tervezzük, de nyilván szükséges a selejtezőmérkőzések megrendezéséhez. Úgy gondolom, ez nem csupán az olimpiai mérkőzések szempontjából lehet hasznos, hanem további látogatókat vonzana meccsekre és koncertekre.

- Milyen előnyökkel járhat Veszprém számára, ha olimpiai helyszín lenne a város?

- Veszprém már korábban felkerült a nemzetközi sportélet térképére. Az MVM-Veszprém KC hosszú évek óta tagja az európai kézilabda elitnek, ezáltal számos külföldi élcsapat, valamint vendégszurkoló látogat városunkba időről időre. Olimpiai mérkőzések esetében ugyanez a nemzetközi légkör töltené meg Veszprémet, viszont nagyságrendekkel nagyobb mértékben.

Ez önmagában öregbíti Veszprém hírnevét országhatáron túl is, emellett az idelátogató vendégek helyi szállodákban szálnak meg, helyi éttermekben fogyasztanak és helyi szolgáltatásokat vesznek igénybe. Ez mindenképpen előnyös a veszprémi vállalkozóknak, gazdaságélénkítő hatása van.

Veszprém már bizonyította, hogy a sport világában is képes a legmagasabb szinten teljesíteni, beleértve a nagyobb rendezvények megszervezését és sikeres lebonyolítását. Egy sikeres olimpiai pályázat esetében is ezt az irányvonalat követnénk, csak jóval nagyobb léptékkel, Veszprém idegenforgalma és hírneve pedig soha nem látott mértékben nőne.

- Van-e számítás arra, mennyibe kerülhet Veszprémnek a rendezés, és nem lenne-e jobb helye ennek a pénznek - például oktatási vagy egészségügyi intézmények fejlesztésében, ahogy azt a közgyűlési vitában Gerstmár Ferenc is felvetette?

- Az olimpia kapcsán nem Veszprém a pályázó város, hanem Budapest. A megszervezéssel járó kockázatokat Budapest és a magyar állam vállalja. Eszerint Veszprém önkormányzatának semmilyen plusz terhet nem jelent, hiszen a megfelelő létesítmény már rendelkezésre áll. A Magyar Kézilabda Szövetséggel már dolgozunk, hogy 3000 férőhellyel bővítsük az Arénát, ami szintén nem a város költsége, ahogy a kapcsolódó parkoló bővítés és közműfejlesztés sem.

Egy ilyen világesemény megrendezése kedvező hatású lenne a gazdaságra, a társadalomra, a kultúrára és még sorolhatnám az élet számos területét.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Párizs 2024 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak. 2024. április 17. 14:32 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket Párizs 2024 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir örül, a férfi csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez szerint viszont nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket a párizsi olimpia keddi csoportsorsolásán. 2024. április 16. 20:57 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával Párizs 2024 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán. 2024. április 16. 18:21 Fellobbant a láng Olümpiában Párizs 2024 Fellobbant a láng Olümpiában Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja. 2024. április 16. 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.