Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémnek nem jelentene plusz terhet az olimpia

2016. február 9. 11:50
Ha Budapest rendezi a 2024-es olimpiát, Veszprémben is lennének kézilabda csoportmérkőzések. De alkalmas a feladatra az Aréna? Jó lenne ez nekünk? És mennyiért? Megkérdeztük a polgármestert.

- Milyen átalakításokra lehet szükség a Veszprém Arénában ahhoz, hogy az olimpiai kézilabda csoportmérkőzéseket befogadhassa?

- A Veszprém Aréna kifogástalanul szolgálja ki mind a sportrendezvényeket, mind a kulturális, zenei és hasonló programokat. A további 3000 hellyel való bővítése már régóta a tervek közt szerepel, nem elsősorban az olimpia miatt tervezzük, de nyilván szükséges a selejtezőmérkőzések megrendezéséhez. Úgy gondolom, ez nem csupán az olimpiai mérkőzések szempontjából lehet hasznos, hanem további látogatókat vonzana meccsekre és koncertekre.

- Milyen előnyökkel járhat Veszprém számára, ha olimpiai helyszín lenne a város?

- Veszprém már korábban felkerült a nemzetközi sportélet térképére. Az MVM-Veszprém KC hosszú évek óta tagja az európai kézilabda elitnek, ezáltal számos külföldi élcsapat, valamint vendégszurkoló látogat városunkba időről időre. Olimpiai mérkőzések esetében ugyanez a nemzetközi légkör töltené meg Veszprémet, viszont nagyságrendekkel nagyobb mértékben.

Ez önmagában öregbíti Veszprém hírnevét országhatáron túl is, emellett az idelátogató vendégek helyi szállodákban szálnak meg, helyi éttermekben fogyasztanak és helyi szolgáltatásokat vesznek igénybe. Ez mindenképpen előnyös a veszprémi vállalkozóknak, gazdaságélénkítő hatása van.

Veszprém már bizonyította, hogy a sport világában is képes a legmagasabb szinten teljesíteni, beleértve a nagyobb rendezvények megszervezését és sikeres lebonyolítását. Egy sikeres olimpiai pályázat esetében is ezt az irányvonalat követnénk, csak jóval nagyobb léptékkel, Veszprém idegenforgalma és hírneve pedig soha nem látott mértékben nőne.

- Van-e számítás arra, mennyibe kerülhet Veszprémnek a rendezés, és nem lenne-e jobb helye ennek a pénznek - például oktatási vagy egészségügyi intézmények fejlesztésében, ahogy azt a közgyűlési vitában Gerstmár Ferenc is felvetette?

- Az olimpia kapcsán nem Veszprém a pályázó város, hanem Budapest. A megszervezéssel járó kockázatokat Budapest és a magyar állam vállalja. Eszerint Veszprém önkormányzatának semmilyen plusz terhet nem jelent, hiszen a megfelelő létesítmény már rendelkezésre áll. A Magyar Kézilabda Szövetséggel már dolgozunk, hogy 3000 férőhellyel bővítsük az Arénát, ami szintén nem a város költsége, ahogy a kapcsolódó parkoló bővítés és közműfejlesztés sem.

Egy ilyen világesemény megrendezése kedvező hatású lenne a gazdaságra, a társadalomra, a kultúrára és még sorolhatnám az élet számos területét.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Kézilabda olimpiai selejtezők: elkészült az órarend Párizs 2024 Kézilabda olimpiai selejtezők: elkészült az órarend A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elkészítette a márciusi férfi, illetve az áprilisi női olimpiai selejtező órarendjét. tegnap 12:53 Vb-elődöntős és olimpiai résztvevő a női vízilabda-válogatott vízilabda Vb-elődöntős és olimpiai résztvevő a női vízilabda-válogatott A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 13-12-re legyőzte hétfőn a címvédő és Európa-bajnok hollandokat, így a négy közé jutott a dohai világbajnokságon, egyszersmind megszerezte a kvótát a párizsi olimpiára. 2024. február 12. 19:00 Női kosárlabda olimpiai selejtező: bravúr Japán ellen, a kijutás küszöbén a magyarok kosárlabda Női kosárlabda olimpiai selejtező: bravúr Japán ellen, a kijutás küszöbén a magyarok A magyar női kosárlabda-válogatott bravúrral 81-75-re legyőzte Japánt pénteken a Sopronban zajló olimpiai selejtezőtorna második fordulójában, és nagy lépést tett az ötkarikás kvóta megszerzése felé. 2024. február 9. 20:51 Ilyés Ferenc: nagy, de édes teher az olimpiai kvalifikációs tornák megszervezése kézilabda Ilyés Ferenc: nagy, de édes teher az olimpiai kvalifikációs tornák megszervezése Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke abban bízik, hogy az olimpiai selejtezőn a férfi és a női válogatott is telt ház előtt játszhat majd Tatabányán és Debrecenben, egyúttal azt ígérte, az MKSZ igyekszik minden támogatást megadni ahhoz, hogy a két együttes sikeresen szerepeljen és kiharcolja a párizsi részvételt. 2024. február 6. 20:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.