Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C

Amatőr szerződéssel az olimpiára?

2016. február 4. 21:34
Miközben Magyarország méltán büszke az elmúlt évszázadban elért sporteredményeire, a sportolóinkkal valamiért mégis mostohán bánunk.

Éppen tegnap jelent meg egy cikk az Origón, amelyben Kapás Boglárka Európa-bajnok úszónőnk klubváltásának körülményeit tárják fel.

Kapás Boglárka számomra az egyik legszimpatikusabb magyar sportoló, nem kis mértékben azért, mert közösségi oldalain nemcsak egy lenyűgöző eredményeket elérő sportrobot és egy szponzori programokon integető kabalafigura bontakozik ki, hanem az is kiderül róla, hogy egy teljesen normális, hétköznapi 22 éves nő. Én pedig rajongok azokért, akik a profi sport világában is képesek megőrizni - és nem félnek megmutatni - önmagukat.

Immar az Ujpest szineiben.:)Hajra UTE!

Közzétette: Kapás Boglárka2016. január 8.

Szóval egy ideje már figyelem Kapás Boglárka karrierjét, és a klubváltásáról is tudtam, bár a pontos körülményekről csak a tegnapi cikkből értesültem. És sokkolt, hogy egy olimpiára készülő versenyzőnek havi ötvenezer forinttal szúrják ki a szemét (ennyit kapott előző klubjától, ahol amatőr szerződéssel foglalkoztatták).

Ha valaki kivívja a jogot, hogy olimpián induljon, és vállalja, hogy egy egész országot képviselve küzd a győzelemért, akkor elvárható tőle, hogy minden erejével a sikerért dolgozzon. Ezt viszont nem lehet úgy, hogy napi nyolc órát tölt egy munkahelyen, hogy legyen pénze egyáltalán életben maradni, majd esténként leugrik az uszodába, hogy letudjon néhány hosszt (főleg ha az ember egyébként épp egyetemre jár közben). A fizikai felkészüléshez napi szinten száraz és vizes edzésekre van szükség, meg rekreációra is, és ezek mellett egyszerűen nincs idő arra, hogy az ember még pénzt is keressen.

Kapás Boglárka a kazanyi világbajnokságon (MTI-fotó)

Szóval egy olimpiai versenyző a sportért kapott pénzéből él, ötvenezer forint azonban jószerivel a számlákra sem elég, ezen a szinten pedig nem lehet májkrémes kenyéren élni, a megfelelő táplálkozás ugyanúgy a felkészülés része, mint az edzések. A megfelelő táplálkozás pedig nem olcsó.

És eddig még csak arról az összegről beszéltem, ami konkrétan, közvetlenül a felkészülésbe fektet a versenyző, arról még nem ejtettünk szót, hogy egyébként egy ilyen szinten lévő sportolónak ne kelljen már minden pénzét a munkájába forgatnia, kapjon olyan fizetést, amiből jut mozijegyre vagy opera-belépőre, vagy bármilyen hobbira. Ha valakinek osztozni akarunk a sikereiben, ha azt akarjuk mondani, hogy a dobogón álló lány közülünk való, mi magyarok megint elértünk valamit, akkor mi magyarok vegyünk már részt az odavezető úton is! Például úgy, hogy tisztességesen megfizetjük a sportolóinkat.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Kézilabdázók az olimpián Párizs 2024 Kézilabdázók az olimpián Véget ért Németországban a labdarúgó Európa-bajnokság, de a sportkedvelők nem sokáig fognak unatkozni, ugyanis hamarosan kezdődik Párizsban az olimpia. 2024. július 16. 0:04 Balatonfüredről indították útnak a két magyar vitorlázó olimpikont Párizs 2024 Balatonfüredről indították útnak a két magyar vitorlázó olimpikont Balatonfüredről, a Kékszalag Port kikötőből indították útnak a két magyar vitorlázó olimpikont, Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt vasárnap több utánpótlás korú versenyző és számos érdeklődő társaságában. 2024. július 15. 10:31 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Sipos Adrián: a védekezés hellyel-közzel jól működött férfi kézilabda-válogatott Sipos Adrián: a védekezés hellyel-közzel jól működött Sipos Adrián szerint hellyel-közzel jól működött az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott védekezése a Szlovénia ellen 29-25-re megnyert felkészülési mérkőzésen. 2024. július 14. 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.