2020. július 14. // Őrs névnap

Több önkormányzati lakás kell

2016. január 29. 18:07
Lakásügynökséget alapított a veszprémi önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a veszprémi önkormányzati tulajdonú bérlakások kezelésére.

Veszprém nem áll jól önkormányzati bérlakások terén: piaci alapon 42, költségelvi alapon 24, szociális bérlakásként 96 ingatlannal rendelkezik a város.

A lakáshiány komoly problémát is okozhat a megyeszékhelynek, ahol a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, miközben a munkanélküliség alacsony; vagyis az üres állásokat elsősorban más településekről ingázó – vagy még inkább Veszprémbe költöző – munkavállalókkal lehetne feltölteni. Veszprémbe költözni azonban azoknak is kihívás, akik rendelkeznek a szükséges anyagi háttérrel, mert egyszerűen nincs elég lakás a piacon. A munkaerőhiány pedig végső soron a gazdasági fejlődés gátja lehet.

(képeink illusztrációk)(képeink illusztrációk)

Ezt a problémát oldaná meg hosszú távon az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft (VESZOL). Azt szeretnék elérni, hogy a bérlők igényeihez rugalmasan igazodó rendszer jöjjön létre; csökkentsék a bérlők adósságát és az önkormányzat kintlévőségeit; valamint bővítsék az önkormányzat meglévő bérlakás-állományát.

A VESZOL előzetesen kalkulált éves működési kiadásai nagyjából 17 millió forintot tesznek ki.

Az új nonprofit kft. nemcsak a szociális bérlakásokat kezeli majd, hanem a piaci alapon bérbe adott önkormányzati lakásokat is, ezzel a VKSZ Zrt-nél és a polgármesteri hivatalban is munkaerő-kapacitás szabadul fel. A Szeretetszolgálat révén szorosabb együttműködés alakul ki a szociális ellátórendszer további szolgáltatásaival és intézményeivel, illetve az egyes ellátási módok közötti átjárás és a fokozatos, igényekhez illeszkedő ellátás lehetőségét is megteremtik.

A célok között szerepel a lakásállomány bővítése is, amit egyfelől a Szeretetszolgálat tulajdonában lévő Házgyári úti lakások bevonásával, másfelől a magán bérbeadókkal megkötendő hosszú távú szerződésekkel, harmadrészt pedig állami ingatlanok átvételével lehet elérni.

A feladatok átadás-átvétele március végéig zajlik le a bérlakásokat eddig kezelő VKSZ Zrt. és a VESZOL között, így az új rendszer áprilistól bontakozhat ki.

Söge

További cikkek

Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Nem szemétdomb, hanem hulladékhegy alakult ki a Haszkovón
Újabb fejezetéhez érkezett az illegális hulladéklerakók és a városi közszolgáltató véget nem érő szappanoperája. Most a Haszkovó 13. mellett alakult ki egy olyan lerakat, ami akár három társasházi lakás lomjait is kiteszi. A VHK munkatársai szerdán elszállítják a hulladékot, habár egyszerűbb megoldás is lehetett volna.
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Már nem kell korán kelni az üstökösért
Akit kicsit is érdekel a csillagászat, az valószínűleg hallott már a szabad szemmel is látható C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös érkezéséről. A jó hír, hogy mostantól már nem kell hajnalban kelni a látványosságért.
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Megszüntetve a börtönök túltelítettségét, országszerte tíz büntetés-végrehajtási intézet bővült új épületszárnyakkal. Az elkészült beruházások hivatalos átadó ünnepségét hétfőn tartották Veszprémben.
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Frutti és Veggi népszerűsítette az egészséges étkezést
Pénteken a Veszprémi Állatkertbe is ellátogatott az Európai Friss Kalandok rendezvénysorozat, amely játékos és interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokon keresztül népszerűsítette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
2020. július 14. // Őrs névnap