Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Vörösiszap: A Fidesz-KDNP megdöbbentőnek tartja a felmentő ítéletet

2016. január 28. 17:10 // Forrás: MTI
Megdöbbentőnek tartja a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója a vörösiszapperben csütörtökön született felmentő ítéletet - közölte a Fidesz alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján. A jobbikos Kepli Lajos hasonló véleményen van.

Németh Szilárd azt mondta: "elfogadhatatlannak tartjuk azt a döntést, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelőse".
A kormánypártok természetesen tiszteletben tartják a független bíróságot - folytatta -, de azt akarják, hogy a magyar bíróságokon ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen.

Németh Szilárd arra kérte az illetékes hatóságot, hogy nyújtson be fellebbezést a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyében.
A parlamenti képviselő szerint igenis meghatározható a felelősi kör.
A Veszprémi Törvényszék csütörtökön bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját első fokon.

A Jobbik

A jobbikos Kepli Lajos felháborítónak, megdöbbentőnek és elképesztőnek nevezte a vörösiszapperben született felmentő ítéletet.

Az ellenzéki politikus azt mondta: nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse.

Kepli Lajos az ítélethirdetéskor MTI fotó- Nagy LajosKepli Lajos az ítélethirdetéskor MTI fotó- Nagy Lajos

Kepli Lajos reményét fejezte ki, hogy az ügyészség fellebbezni fog, és másodfokon "megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést" hoznak. "Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem" - mondta. Kilátásba helyezte, hogy a továbbiakban is minden fórumon hallatja hangját. Ma azt láttuk, hogy "az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot", ami egy jogállamban egész egyszerűen elképesztő - fogalmazott.

A Greenpeace

A Greenpeace közleményében azt írta, szomorúan veszik tudomásul, hogy továbbra sincsenek felelősei a 2010-ben történt kolontárivörösiszap-katasztrófának. A környezetvédő szervezet szerint egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a több halálos áldozattal járó katasztrófához: mind a tározót üzemeltető Mal Zrt., mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok sok esetben nyilvánvalóan hibáztak, vagy nem engedélyeztek és ellenőriztek megfelelően.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen, valamint sok polgári per is indult.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.