Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém az olimpia mellé áll?

2016. január 25. 11:32
Veszprém is a reménybeli 2024-es budapesti olimpia egyik helyszíne lehet, a játékok megrendezését azonban nem mindenki támogatja.

Az olimpiai pályázat benyújtásáról a Magyar Olimpiai Bizottság, a fővárosi önkormányzat és az Országgyűlés is támogató döntést hozott, és ezzel eldőlt, hogy Los Angeles, Párizs és Róma mellett Budapest is indul a 2024-es rendezési jogokért. A magyar pályázat sajátossága, hogy az Agenda 2020 elnevezésű olimpiai reformcsomag szellemiségét gyakorlatba átültetve az egész országra kiterjedő olimpiát kíván rendezni, azaz magyar győzelem esetén Budapesten kívüli helyszíneken is rendeznének olimpiai események, versenyszámok.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a NOB számára benyújtásra kerülő, a versenyhelyszínek elhelyezkedését és megközelíthetőségét rendszerbe foglaló ún. „Master Plan” alapján

Veszprém kézilabda selejtezőknek adhat otthont,

amennyiben 2017. szeptemberében – reményünk szerint – Budapest pályázata győz a NOB 2024-es olimpiai rendezésről döntő közgyűlésén, Limában” – írta a csütörtöki Közgyűlésre benyújtott előterjesztésében Porga Gyula polgármester.

Olimpiai helyszín lehet az Aréna?Olimpiai helyszín lehet az Aréna?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárása, hogy a pályázók valamennyi, olimpiai (és ezzel együtt paralimpiai) rendezvénynek otthont adó várostól garancialevelet mellékeljenek, ennek aláírásáról dönt majd csütörtökön a képviselő-testület. A garancialevélben az önkormányzat vállalja az Olimpiai Charta tiszteletben tartását, valamint „hogy minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy Budapest, és a Budapest 2024 Szervezőbizottsága (OCOG) minden, a Rendező Város Szerződésből és más irányadó megállapodásból eredő kötelezettségének eleget tegyen.”

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Nem mindenki támogatja az ötletet. Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nemmel fog szavazni. Mint mondta, az LMP a kezdetektől következetesen nem támogatja ezt a pályázatot. „Amíg az egészségügy, oktatás, közlekedés nem működik kielégítően egy országban, amíg ezekre a területekre nem biztosítanak elegendő forrást, addig nem az olimpia rendezésén kell gondolkozni” – mondta a képviselő, aki felvetette azt is, hogy a sportban egyre gyakrabban felmerülő korrupciós gyanú miatt „a magyarországi viszonyokat ismerve fokozott veszélyről beszélhetünk.” Gerstmár szerint az olimpiai fejlesztések még a vidéki városok bevonásával is tovább növelnék a főváros túlsúlyát az országban.

A közgyűlési vitát csütörtökön reggel nyolc órától követhetik nyomon a vehir.hu percről percre közvetítésében.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Kézilabda olimpiai selejtezők: elkészült az órarend Párizs 2024 Kézilabda olimpiai selejtezők: elkészült az órarend A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elkészítette a márciusi férfi, illetve az áprilisi női olimpiai selejtező órarendjét. tegnap 12:53 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. Kilátásba helyezte a magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítését, beszélt Magyarország zöldátállásáról, és arról is, hogy a parlament a tavaszi ülésszak kezdetén ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását. A '23-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni", az eredményekkel "nem lehetünk elégedetlenek" - jelentette ki Orbán. 2024. február 17. 17:44 Meghalt Putyin legnagyobb oroszországi ellenfele, Alekszej Navalnij közélet Meghalt Putyin legnagyobb oroszországi ellenfele, Alekszej Navalnij A 47 éves Navalnij politikai vádak miatt töltötte börtönbüntetését, amikor a hirtelen rosszullét bekövetkezett.   2024. február 16. 13:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.