Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C

Hatvanezer oldal a vörösiszap-perről

2016. január 12. 13:49 // Forrás: Fotó: MTI / Térkép: wikipedia
Végéhez ért a vörösiszap-katasztrófa tárgyalása, az ítélethirdetés előtt szerdán sajtótájékoztatón ismertették a per mérlegét.

Az ajkai vörösiszap-katasztrófa tíz emberéletet követelő ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa volt, amit az okozott, hogy 2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. Tíz ember meghalt, a sérültek száma több mint 150. A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is. (wikipedia)

A büntetőügyet 2012. szeptember 24. napján kezdte tárgyalni a Veszprémi Törvényszék, a bíróság az ügy ítélethirdetését január 28-29. napjára tűzte ki. Azóta a bíróság az ügyet folyamatosan, összesen 248 tárgyalási napon keresztül tárgyalta, amelyből 123 teljes napon szakértői bizonyítást folytatott.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke hangsúlyozta, hogy a Törvényszék mindent megtett annak érdekében, hogy az ügyet minél gyorsabban lefolytassák. Hogy az elmúlt három évben milyen komoly munka folyt a bíróságon, az is mutatja, hogy a perben 7176 oldalnyi jegyzőkönyv készült, a tárgyalási hanganyag 752 óra, a bírói szakban pedig az ügyész 49, a vádlottak és védőik 78, azaz mindösszesen 127 bizonyítási indítványt jelentettek be. A teljes peranyag több mint hatvanezer oldal.

A KATASZTRÓFA ELSŐ 24 ÓRÁJA A VEHIREN

- Iszapömlés: eltűnt embereket keresnek Kolontáron
- A legmagasabb szintű készültség
- Iszapömlés: Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap
- Kolontári rémálom
- Nem tartják hibásnak magukat
- Éjszakai műszak Devecserben
- Navracsics: egyelőre csak gyanítják, ki a felelős
- Azonnal meg kell kezdeni a kármentesítést

Ülnökváltás miatt 9 tárgyalási napot, védői, vádlotti, valamint ülnöki betegség miatt 13 tárgyalási napot kellett elhalasztani, illetve megismételni, ezek azonban egy ilyen volumenű per esetében elenyésző arányt jelentenek, a per ezek miatt nem nyúlt el.

A büntetőügy mellett 486 polgári, közigazgatási, munkaügyi, felszámolási ügyet tárgyaltak, melyek többsége érdemi befejezéssel zárult. Jelenleg is folyamatban van a MAL Zrt. ellen indult felszámolási eljárás, amelynek befejezése elsősorban a vagyonértékesítések időpontjától, valamint a zárómérlegek benyújtásától függ.

A bírósági szakban a tárgyalások megkezdése óta 11,26 millió Ft fordítási és tolmács költséget, 6,3 millió Ft védői díjat, valamint 18,6 millió Ft szakértői díjat, összesen 36,2 millió Ft bűnügyi költséget előlegezett és fizetett ki a Veszprémi Törvényszék.

Az ítélethirdetés időpontját január 28-29-ére tűzték ki, és ezzel a Veszprémi Törvényszéken zajló eljárás befejeződik. Amennyiben az elsőfokú eljárás ítélete ellen fellebbezést nyújtanak be, másodfokon a Győri Ítélőtábla folytatja az ügy tárgyalását.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.