2019. október 20. // Vendel névnap

A Megváltónak a legnagyobb sötétségben kellett megszületnie

2015. december 3. 17:17
A karácsony jelentőségéről és fényhez való kapcsolatáról tartott előadást Pap Gábor művészettörténész a Lovassy László Gimnáziumban csütörtökön a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódva.

Az talán senki számára nem új információ, hogy a karácsonyt nem véletlenül december végén ünnepeljük, és nem csak Jézus születése miatt: az elcsendesedés, az értékelés időszaka volt ez már őseink életében is. Kevesebben tudják viszont, hogy a fény-sötétség duálpár szempontjából is különös jelentőséggel bír az ünnep.

Pap GáborPap Gábor

Mind a fényhez, mind a sötétséghez három-három erkölcsi érték tartozik, amelyek különböző szinteket jelölnek. A fénnyel rokonítjuk a jóságot, a szeretetet és az ingyen kegyelem fogalmát, s bár előbbieket még a növények és az állatok is érzékelik, utóbbira csak mi emberek vagyunk képesek – tulajdonképpen éppen ettől leszünk emberek, hogy önzetlenül tudunk jót cselekedni mások javára.

Ezzel szemben a sötétséghez az aktív gonoszságot, a gyűlölködést és oktalan és parttalan bosszúvágyat társítjuk, s ezek azok, amelyek ma sajnos igencsak előtérbe kerültek a világon – árulta el Pap Gábor előadásában.

Fény és sötétség természetesen a mindennapjainkban is megjelenik, nagyon egyszerűen a 12 hónapra osztott évkörben, amelyben már őseink is négy különleges momentumot tartottak számon: a téli napfordulót, a nyári napfordulót, a tavaszi valamint az őszi napéjegyenlőséget. Azt már általános iskolás földrajz óráinkról is tudjuk, hogy a nyári napforduló idején van fent a leghosszabb ideig a nap, tehát ilyenkor a legtöbb a fény, a téli napforduló idején pedig a legkevesebb. Az értékekkel egybevetve ez azt jelentené, hogy ilyenkor tapasztalunk legtöbbet belőlük, ami bizonyos tekintetben igaz is, hiszen okkal akkor éled fel újra a természet is, amikor egyre több a fény, s a kereszténység sem véletlenül helyezte a húsvét ünnepét tavaszra. Ilyenkor azonban csak az értékek szellemi megfogalmazása történik, testet ölteni egy emberben csak az évkör ellentétes pontján tud: azaz a fény legmagasabb pontjától számítva, a kört magunk előtt látva december végén.

„Okkal született Jézus éppen december 25-ére virradóra, oda és akkor, minden tekintetben a legrosszabb körülmények közé. A benne megtestesült értékek révén ellensúlyozni tudta a sötétséget, így válhatott az egyetemes Megváltóvá” – hangsúlyozta Pap Gábor.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Különleges fotókat díjaztak az Agórában
Különleges fotókat díjaztak az Agórában
Látványos fotókkal nyílt meg a XXI. Pannónia Fotószalon és a XI. Pannónia Diaszalon kiállítása szombat délután az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A megnyitón a legjobb képek alkotói díjat vehettek át.
A veszprémi Agóra igazgatója az országos elnökség sorában
A veszprémi Agóra igazgatója az országos elnökség sorában
Tisztújítást tartott a Kulturális Központok Országos Szövetsége, amelyen Neveda Amáliának is komoly szerep jutott.
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
Ifjúsági ponttá alakult a Kossuth utcai turisztikai pavilon
A Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezésére átalakul a Kossuth utcai információs pavilon, új funkciók költöznek a létesítménybe.
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Jótékonysági hangverseny a református templom gyülekezeti terméhez
Veszprém Város Vegyeskara a Kálvin János parki református templom új terme javára rendez jótékonysági hangversenyt október 30-án a Hangvillában.
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
2019. október 20. // Vendel névnap