2021. május 6.
//
Ivett névnap

A Megváltónak a legnagyobb sötétségben kellett megszületnie

2015. december 3. 18:17
A karácsony jelentőségéről és fényhez való kapcsolatáról tartott előadást Pap Gábor művészettörténész a Lovassy László Gimnáziumban csütörtökön a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódva.

Az talán senki számára nem új információ, hogy a karácsonyt nem véletlenül december végén ünnepeljük, és nem csak Jézus születése miatt: az elcsendesedés, az értékelés időszaka volt ez már őseink életében is. Kevesebben tudják viszont, hogy a fény-sötétség duálpár szempontjából is különös jelentőséggel bír az ünnep.

Pap GáborPap Gábor

Mind a fényhez, mind a sötétséghez három-három erkölcsi érték tartozik, amelyek különböző szinteket jelölnek. A fénnyel rokonítjuk a jóságot, a szeretetet és az ingyen kegyelem fogalmát, s bár előbbieket még a növények és az állatok is érzékelik, utóbbira csak mi emberek vagyunk képesek – tulajdonképpen éppen ettől leszünk emberek, hogy önzetlenül tudunk jót cselekedni mások javára.

Ezzel szemben a sötétséghez az aktív gonoszságot, a gyűlölködést és oktalan és parttalan bosszúvágyat társítjuk, s ezek azok, amelyek ma sajnos igencsak előtérbe kerültek a világon – árulta el Pap Gábor előadásában.

Fény és sötétség természetesen a mindennapjainkban is megjelenik, nagyon egyszerűen a 12 hónapra osztott évkörben, amelyben már őseink is négy különleges momentumot tartottak számon: a téli napfordulót, a nyári napfordulót, a tavaszi valamint az őszi napéjegyenlőséget. Azt már általános iskolás földrajz óráinkról is tudjuk, hogy a nyári napforduló idején van fent a leghosszabb ideig a nap, tehát ilyenkor a legtöbb a fény, a téli napforduló idején pedig a legkevesebb. Az értékekkel egybevetve ez azt jelentené, hogy ilyenkor tapasztalunk legtöbbet belőlük, ami bizonyos tekintetben igaz is, hiszen okkal akkor éled fel újra a természet is, amikor egyre több a fény, s a kereszténység sem véletlenül helyezte a húsvét ünnepét tavaszra. Ilyenkor azonban csak az értékek szellemi megfogalmazása történik, testet ölteni egy emberben csak az évkör ellentétes pontján tud: azaz a fény legmagasabb pontjától számítva, a kört magunk előtt látva december végén.

„Okkal született Jézus éppen december 25-ére virradóra, oda és akkor, minden tekintetben a legrosszabb körülmények közé. A benne megtestesült értékek révén ellensúlyozni tudta a sötétséget, így válhatott az egyetemes Megváltóvá” – hangsúlyozta Pap Gábor.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Navracsics Tibor: az EKF programsorozat a régiós identitás erősítéséről is szól
Veszprém Európa Kulturális Fővárosaként (EKF) 2023-ban nem csupán a látogatóknak szeretné megmutatni a Bakony-Balaton térség szépségeit, hanem a programsorozat a régiós identitást is erősíteni akarja. Ezt a kettős célt szolgálja az is, hogy június 23. és 26. között Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi ad otthont a Magyar Mozgókép Fesztiválnak - mondta el az MTI-nek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos.
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Királykriptában
Április 30-án régészeti feltárás kezdődik a tihanyi apátság Királykriptájában. Az egy hónapig tartó munkálatokról, a kutatás fejleményeiről minden hét pénteken kisfilm formájában számolnak be a szakemberek a Tihanyi Bencés Apátság YouTube-csatornáján. A feltárt Királykriptát az ásatások befejeztével a nagyközönség is megtekintheti.
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Június végén lesz a magyar mozgókép új ünnepe
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.