Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Megváltónak a legnagyobb sötétségben kellett megszületnie

2015. december 3. 17:17
A karácsony jelentőségéről és fényhez való kapcsolatáról tartott előadást Pap Gábor művészettörténész a Lovassy László Gimnáziumban csütörtökön a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódva.

Az talán senki számára nem új információ, hogy a karácsonyt nem véletlenül december végén ünnepeljük, és nem csak Jézus születése miatt: az elcsendesedés, az értékelés időszaka volt ez már őseink életében is. Kevesebben tudják viszont, hogy a fény-sötétség duálpár szempontjából is különös jelentőséggel bír az ünnep.

Pap GáborPap Gábor

Mind a fényhez, mind a sötétséghez három-három erkölcsi érték tartozik, amelyek különböző szinteket jelölnek. A fénnyel rokonítjuk a jóságot, a szeretetet és az ingyen kegyelem fogalmát, s bár előbbieket még a növények és az állatok is érzékelik, utóbbira csak mi emberek vagyunk képesek – tulajdonképpen éppen ettől leszünk emberek, hogy önzetlenül tudunk jót cselekedni mások javára.

Ezzel szemben a sötétséghez az aktív gonoszságot, a gyűlölködést és oktalan és parttalan bosszúvágyat társítjuk, s ezek azok, amelyek ma sajnos igencsak előtérbe kerültek a világon – árulta el Pap Gábor előadásában.

Fény és sötétség természetesen a mindennapjainkban is megjelenik, nagyon egyszerűen a 12 hónapra osztott évkörben, amelyben már őseink is négy különleges momentumot tartottak számon: a téli napfordulót, a nyári napfordulót, a tavaszi valamint az őszi napéjegyenlőséget. Azt már általános iskolás földrajz óráinkról is tudjuk, hogy a nyári napforduló idején van fent a leghosszabb ideig a nap, tehát ilyenkor a legtöbb a fény, a téli napforduló idején pedig a legkevesebb. Az értékekkel egybevetve ez azt jelentené, hogy ilyenkor tapasztalunk legtöbbet belőlük, ami bizonyos tekintetben igaz is, hiszen okkal akkor éled fel újra a természet is, amikor egyre több a fény, s a kereszténység sem véletlenül helyezte a húsvét ünnepét tavaszra. Ilyenkor azonban csak az értékek szellemi megfogalmazása történik, testet ölteni egy emberben csak az évkör ellentétes pontján tud: azaz a fény legmagasabb pontjától számítva, a kört magunk előtt látva december végén.

„Okkal született Jézus éppen december 25-ére virradóra, oda és akkor, minden tekintetben a legrosszabb körülmények közé. A benne megtestesült értékek révén ellensúlyozni tudta a sötétséget, így válhatott az egyetemes Megváltóvá” – hangsúlyozta Pap Gábor.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.