Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Európai összefogásra van szükség

2015. november 20. 11:15
Erről Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati képviselője és rendészeti szakszóvívője beszélt pénteken délelőtt Veszprémben.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője elmondta, hogy a péntek éjszakai párizsi tragédia világosan rávilágít arra, hogy Európában és Magyarországon két szélsőséges álláspont uralkodik. Az egyik szélsőség azt mondja, hogy az Európán átvonuló migránsok között mindenki menekült, mindenkit a genfi konvenció alapján kell megítélni. A másik szélsőség azt mondja, hogy migránsok mindegyike gazdasági bevándorló vagy terrorista. Schiffer András szerint mindkét látásmód hibás.

Ezekkel az állításokkal szemben az LMP úgy látja, hogy egy a huszadik században elképzelhetetlen globális krízishelyzettel került szembe Európa, és benne Magyarország. Nem tudni, hogy pontosan mikor lesz vége, nem behatárolható területekről érkezhetnek még migránosk, ezért jól felfogott érdekünk világos különbséget tenni az Európába becsocsájtást kérő emberek között.

Schiffer AndrásSchiffer András

Az LMP társelnöke szerint a migránsok között vannak, akik a szülőföldjükön tapasztalható háborúk miatt menekülnek. Az is nyilvánvaló, hogy migránsok tömegeit Törökország, Jordánia és a szétvert észak afrikai államok nem képesek ellátni. A menekültek esetében a nemzetközi jog alapján Európának a saját politikai felelősségét is mérlegelve kell eljárnia.

A gazdasági bevándorlókat illetően az LMP társelnöke kiemelte, hogy minden országnak szuverén joga megítélni azt, hogy közülük kiket enged be. Ezzel szemben közös európai érdek, hogy terroristákat és más bűnelkövetőket feltartóztassuk és ne engedjük be az unió határain belülre. Ez egy rendkívűl súlyos biztonsági kihívás, amit a kerítés és a kvótarendszer önmagában képtelen megoldani. Az elmúlt egy hét eseményei bebizonyították, hogy azok, akik súlyos kockázatot jelentenek Európára, már a schengeni határokon belül vannak.

Schiffer András és Gertmár FerencSchiffer András és Gertmár Ferenc

Az LMP azt követeli, hogy jöjjön létre egy szoros, harmonikus titkosszolgálati, belbiztonsági és terrorellenes együttműködés az Európai Unión belül, bevonva a szomszédes tranzitországokat. Így megelőzhetőek lennének a terrorcselekmények, ehhez azonban új menekültügyi eljárásra és intézményrendszerre van szükség. Az ellenzéki frakcióvezető hangsúlyozta: az Európai Uniónak fel kell tárni az Iszlám Állam utánpótlás-útvonalait, és ezeket meg kell semmisíteni. Schiffer András hangsúlyozta, hogy a magyar emberek biztonságát az szolgálja, ha a szélsőségek helyett tudomásul vesszük, hogy egy új, 21. századi problémával állunk szemben, amit az ország egyedül képtelen megoldani. Az egyoldalú lépések politikája szétveri Európa védekező-képességét.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Gertsmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője, a párt önkormányzati és rendészeti szakszóvívője szerint a terrorveszély csökkentéséhez és megszüntetéséhez olyan infrastruktúrára van szükség, ami képes felmérni a biztonsági kockázatot. Ennek fontos eleme a menekültek azonosítása, nyilvántartása és nyomon követése. Gerstmár szerint szigorítani kellene a fegyverkereskedelem szabályozását is.

Az LMP a közelmúltban egy 24 pontból álló javaslatcsomagot és egy törvényjavaslatot is megfogalmazott. Utóbbi a büntető törvénykönyv terrorcselekményekkel kapcsolatos részét egészítette volna ki, büntethetővé téve például a terrorista csoport szervezését, valamint azt, ha valaki Magyarországon átutazik annak érdekében, hogy csatlakozzon egy terrorista csoporthoz.

Csepely Máté
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.