Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy új korszak vette kezdetét

2015. október 30. 17:07
Fennállásának 25. évfordulójára szervezett jubileumi konferenciát a veszprémi önkormányzat október 30-án a megyeházán: a múltidézés jegyében egykori vezetők, a rendszerváltásban fontos szerepet vállaló személyek idézték fel emlékeiket.

Porga Gyula polgármester, az esemény ötletgazdája köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt negyed évszázad különös jelentőséggel bír Veszprém életében, hiszen hivatalosan az önkormányzatok megalakulásához kötjük a rendszerváltás befejező szakaszát. Egy teljesen új éra vette kezdetét, amely sok nehézséget, de igen sok örömteli pillanatot is tartogatott: többek között továbbfejlődött, gazdagodott a város. Ez természetesen nem lett volna lehetséges a politikai vezetők, gazdasági szakemberek aktív tevékenysége nélkül, akik előtt tiszteleg ez a konferencia – hangoztatta.

Porga GyulaPorga Gyula

A jubileumi rendezvényen elsőként Maróti Rezső, az utolsó tanácselnök emlékezett vissza a rendszerváltás előtti veszprémi közéletre. Vele készült interjúnkat itt olvashatja. Dr. Papp Sándor 1990 és 1994 között volt országgyűlési képviselő, belülről láthatta a frissen alakult parlament életét, beszámolójában az átalakuló rendszerhez szükséges törvénytervezetek előkészítésének atmoszférájáról mesélt. Dr. Zongor Gábor, a Veszprémi Önkormányzat Közgyűlésének első elnöke az önkormányzat kezdeti éveit idézte fel, erről bővebben is olvashat itt.

A konferencia második felében jogi, szociológiai, történeti aspektusból is visszatekinthettünk a rendszerváltásra és az elmúlt 25 évre.

Dr. Hegedűs Tamás ügyvéd annak idején az Antall-kormány címzetes államtitkára volt, rajta keresztül jogi szemmel láthattuk a korszakot. Nagy Károly 1989-ben a Veszprémi MDF alapítótagjaként igen komolyan részt vállalt az első szabad március 15-ei felvonulás és megemlékezés megszervezésében; Molnár Jenő történész korábban a Lenin ligettől az Erzsébet sétányig című, rendszerváltást bemutató kiállítás létrejöttét támogatta kurátorként – mindkettőjükön keresztül egy kicsit a régi hétköznapokba tekinthettünk be.

Végül Oláh Miklós szociológus összegezte az eseményeket, majd dr. Dióssy László, Veszprém egykori polgármestere osztotta meg gondolatait – több mint másfél évtizedes munkájának értékeléséről itt olvashat bővebben.

A jubileumi konferencián a résztvevők archív felvételeket láthattak az önkormányzat 1990. október 19-ei megalakulásáról, valamint „25 éves a veszprémi önkormányzat – kiállítás a rendszerváltás korszakából” címmel nyílt tárlat. A rendezvény zárásaként végül a város emlékplakettel tisztelgett az első szabad önkormányzati választáson megválasztott képviselőknek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.