2021. június 18.
//
Levente névnap

Negyvenéves az Egry úti óvoda

2015. október 25. 13:08
Négy évtized után elbonthatják az óvoda épületét, a hírt mindenki kitörő örömmel fogadta.

Az óvodát 1975. november 7-én adták át, 1976. január elsejétől fogadott gyerekeket 12 csoportban. A '90-es évek társadalmi változásai az óvodai nevelést is nyitottabbá tették. 1993 szeptemberétől német nemzetiségi nevelésbe fogtak az Egry úton, a 2000-es körzetesítés után a Napsugár és a Nárcisz óvodák is az Egryhez kerültek, előbbi 2001 nyarán megszűnt. 2002-ben tagjai lettek az Egészségesebb óvodák nemzeti hálózatának, ami révén az óvodapedagógusok szakmai előadásokon és konferenciákon bővíthetik tudásukat. 2005-ben szülői támogatással sószobát adtak át. Kétszer is elnyerték a Zöld Óvoda címet – vázolta az óvoda történetét a csütörtökön megrendezett ünnepségen Szafner Ágnes intézményvezető.

Szafner ÁgnesSzafner Ágnes

Minden kezdet nehéz – tartja a mondás –, és különösen igaz volt ez az Egry úti óvoda történetében. Lukácsi Márta, az intézmény első vezetőjének elmondása szerint az első néhány (még gyerekek nélkül töltött) hónapban gond volt a fűtéssel, a felszereltséggel, az épület olyan állapotban volt szeptemberben, hogy négy hónap munkája kellett, mire gyerekeket tudtak fogadni. Nagy gondot jelentett a garanciális hibák javítása, a hőközpont szivattyúja nem működött rendesen, az új szivattyút Svédországból szerezték be. „Ezeken a problémákon fiatalos lendülettel igyekeztünk úrrá lenni” – mondta Márti néni.

Lukácsi Márti néniLukácsi Márti néni

Az óvoda 16 fő képesített óvodapedagógussal indult, és kénytelenek voltak képesítés nélküli segítőket is alkalmazni a tizenkét induló csoporthoz. Ekkoriban a város átlagos életkora 31,5 év volt, rengeteg fiatal, kisgyerekes szülő költözött a városba, a túljelentkezés miatt felvételi bizottság döntött arról, ki kerülhet be az óvodába.

A már újkorában sem tökéletes épület négy évtizeden át szolgálta ki az intézményt, azonban már nem kell sokáig kitartania. Némedi Lajos alpolgármester ígérete szerint

a város közgyűlése csütörtökön előzetes döntést hozhat az épület elbontásáról, és egy teljesen új Egry úti óvoda felépítéséről.

Ehhez persze előbb pályázati lehetőségeket is kell majd találni.

Némedi LajosNémedi Lajos

Baumgartner Lajos, a körzet önkormányzati képviselője biztosította a megjelenteket arról, hogy – ahogy eddig, úgy eztán is – Ovádi Péterrel együtt azért lobbiznak majd, hogy az óvoda helyzete mielőbb rendeződjön, és egy arra alkalmas épületben folytatódhasson a nevelő munka.

A negyvenéves születésnapi gálán az óvoda jelenlegi növendékei verssel, tánccal, meseelőadással szórakoztatták a közönséget, és az intézmény volt óvodásai is felléptek. A gálán az intézmény összes eddigi vezetője jelen volt, így a már említett Szafner Ágnes és Lukácsi Márta mellett Noé Antalné is felidézte az óvoda történetének néhány emlékezetes momentumát.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Vidámabb lesz az iskolába járás a Cholnoky diákjainak
Vidámabb lesz az iskolába járás a Cholnoky diákjainak
Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő javaslatára csütörtökön egy modern ugróiskolát festettek fel a Cholnoky Jenő Általános Iskola előtti aszfaltra.
10 hónapon át nem jártam be az iskolába
10 hónapon át nem jártam be az iskolába
10 hónapnyi távoktatás után már talán a rendes kerékvágás fogalma is megváltozott több diákban. Később keltünk, gyakran pizsamában, az ágyból hallgattuk az órákat, sokunk motivációja pedig valahol a földbe tiporva hevert. Az optimistábbaktól hallhattuk, hogy, „De legalább megtanultuk magunknak beosztani az időnket”. Ez teljesen jó, de milyen áron? Szétesett közösségek, kihűlt barátságok, és rengeteg óra melyet órai munka és tudásunk gyarapodása nélkül töltöttünk el. Kovács Örs, 18 éves gimnazista vendégírása.
Elismerték a kistelepülések pedagógusait
Elismerték a kistelepülések pedagógusait
Csütörtök délután adták át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat és a Lámpás díjat a Hangvillában.
Átadták a Ranolder-díjakat
Átadták a Ranolder-díjakat
Óvodapedagógus, iskolaigazgató, valamint testnevelő-, illetve szolfézs és zene oktató vehette át az elismerést a Városházán.
Véget értek az írásbeli vizsgák
Véget értek az írásbeli vizsgák
Befejeződtek kedden az idei május-júniusi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal szerdán.