Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hova vezet a menekültválság?

2015. szeptember 27. 21:52
Politikusokat kértünk meg, hogy osszák meg gondolataikat olvasóinkkal a migránskrízissel kapcsolatban.

Katanics Sándor, DK:

Az un „migránshelyzetről” azzal a gondolattal tartom fontosnak kezdeni, szerintem is sok jogos félelem fogalmazódik meg a muzulmán menekültekkel, bevándorlókkal kapcsolatosan. Ugyanakkor azt is kénytelen vagyok megállapítani, a kormány eddig nem a valóban nehéz helyzet kezelésében, hanem politikai hisztériakeltésben járt az élen. Jól kiszámított módon éppen a jogos félelmekre alapozva, sok valótlan állítást megfogalmazva eredményesen győzték meg a tájékozatlan tömegeket arról, hogy amit a kormány cselekszik, azt az ország polgárai érdekében teszi. Valójában ugyanakkor a látszatintézkedésekkel a Fidesz csupán a Jobbikkal fut versenyt a választók megnyerése érdekében. A közpénzeket arra használja, hogy a közmédián keresztül felerősítse a félelmeket, holott egy korrekt tájékoztatás nagyon is fontos lenne, sokat segíthetne a helyzet megfelelő kezelése érdekében.

A bevándorlás azért erősödött fel elsősorban, mert az elmúlt években a világ országai egyre kevesebb pénzt szántak a humanitárius katasztrófák során bajba jutottak megsegítésére. Ha több pénz jutna a háború sújtotta országokkal szomszédos országokban létesített menekülttáborokban élők támogatására, nem indultak volna el ilyen sokan életüket kockáztatva új hazát keresni. Kétségtelen, hogy gazdasági bevándorlók tömegei is úton vannak és a menekültek tömegei mellett ők is útra keltek, egy jobb és könnyebb életet remélve. A modern kommunikációs eszközök ezt a folyamatot csak gyorsítják. Plakátkampánnyal, kerítésépítéssel ezt a „népvándorlást” nem lehet megállítani.

Mindezek nem is a menekülteknek (refugies) és nem is a bevándorlóknak (migrants) szóltak, sokkal inkább a magyar választóknak. A párizsi Charlie Hebdo-i merénylet óta Orbán Viktor tudatósan épít az idegenektől való félelemre. Ha arra költötte volna a kormányzó többség az Uniótól erre a célra segítésül kapott forrásokat, hogy a határátkelő helyek mellett hot spotokat létesít, akkor nem a zöldhatáron és nem embercsempészek segítségségével ömlöttek volna heteken át hazánkba menekültek és bevándorlók tömegei. Lehetett volna ugyanazt az eljárást alkalmazni, amit már napok óta szép csendben, naponta közel 10 ezer embernek az országunkon átutaztatásával tesznek. Jelenleg a horvát határ mentén „átdobott” emberek, ha úgy döntenek, hogy nem regisztráltatják magukat, már viszik is őket tovább vonattal, busszal az osztrák határra. Az ide érkezők igen nagy többsége így tesz, ugyanis nem akar nálunk maradni. Ugyanúgy, ahogy sajnos hazánk polgárainak jelentős tömegei sem. A mi honfitársaink több százezres serege is –kihasználva, hogy az Unió része vagyunk- afféle gazdasági menekültként Európa számos más országában keresi, okkal a boldogulását.

Meggyőződésem, hogy Orbán és politikai köre rájátszott a hisztériakeltésre. A Keleti pályaudvarnál kialakult, mesterségesen kialakított krízis kimondottan azt a célt szolgálta, hogy a fővárosiak megrémüljenek ettől a helyzettől. Óriási szerencse, hogy civil szervezetek tucatjai és érző szívű honfitársaink önzetlenül segítették a menekülteket és a közreműködésüknek is köszönhető, hogy nem alakult ki robbanásveszélyes helyzet. Sajnálatos, hogy az egyházak vezetői néhány kivételtől eltekintve nem igazán értették meg Ferenc pápa üzenetét és empátiakészségük nem nyomta el félelemérzetüket.

Nagy szégyen számunkra és a világon máshol élők millióiban vélhetően éveken át tartó mély nyomot hagynak majd azok a rémisztő jelentek, amelyeket a nemzetközi TV társaságok közvetítésein keresztül láthattak a magyarok „intézkedéseiről” a röszkei határátkelőnél, vagy akkor, amikor a menekültek meneteléseit követték figyelemmel a magyar autópályák mentén. A félelmeink eloszlatásában sokat segíthetnek az alábbi linken elérhető, értelmes magyarázatok.

http://pendulum.blog.hu/2015/09/16/mitoszok_es_tenyek_a_muzulman_bevandorlasrol


Gerstmár Ferenc, LMP:

Az LMP a menekültválságnak négy fő okát látja: az elmúlt 20 év háborús politikáját, amelynek célja nem a demokrácia terjesztése, hanem a természeti erőforrások kisajátítása volt, és amely instabilitásához vezetett; az egyenlőtlen kereskedelmi feltételeket a fejlett Nyugat és a harmadik világ országai között; a képzett munkaerő elszívását; valamint a klímaváltozást.

A menekültválság csak egy olyan komplex intézkedési tervvel kezelhető, amely magában foglalja az uniós szintű rendezést egy közös és egységes európai menekültügyi eljárás bevezetésével, és egy olyan szabályrendszerrel, amely garantálja, hogy a tagállamok ne földrajzi helyzetük, hanem méretük és gazdasági erejük alapján vállaljanak szerepet a válság kezelésében. Olyan intézkedési tervre van szükség, amely az EU, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával lépéseket tesz a probléma gyökerének kezelésére a migrációs hullámot elindító országokban, illetve a menekültútvonalak mentén lévő államokban. A cselekvési tervnek tartalmaznia kell a hazai intézményrendszer és szabályok átalakítását úgy, hogy azok alkalmasak legyenek a várhatóan tartós menekülthullám rendezett és humánus kezelésére. Elsőként a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a rendőrség kapacitásának bővítését kell megvalósítani.

Az egységes európai fellépést ma lehetetlenné teszi, hogy az egyes tagállamok eltérően minősítenek egyes országokat biztonságosnak vagy nem biztonságosnak. Egységes európai fellépés csak akkor képzelhető el, ha a tagállamok első lépésként egységesen kategorizálják a menekültválság által sújtott nem uniós tagállamokat, és egységes elvek alapján fogadják el vagy utasítják vissza a menekültkérelmeket. Az LMP szerint szükséges az is, hogy a leginkább használt útvonalak mentén a menekültek folyamatosan anyanyelvükön tájékozódhassanak az uniós eljárásokról, belépési szabályokról, jogkövetkezményekről.

Úgy tűnik, a kormány végre belátta, hogy a menekültválság kezelésében nincs nemzetállami megoldás, ugyanakkor az uniós csúcs után további nemzetközi kezdeményezéseket várunk Orbán Viktor miniszterelnöktől, például az ENSZ-ben. Végezetül szeretném felhívni a figyelmet az LMP 24 pontos javaslatcsomagjára: http://lehetmas.hu/menekultvalsag-kezelese/


A Fidesz részéről Ovádi Pétert kérdeztük, aki jelezte, hogy hétfőn sajtótájékoztatót tart a témában, így kérdéseinkre ott válaszol.

Körkérdésünkre a Jobbik részéről vasárnap késő estig nem érkezett válasz. Természetesen ha eljut hozzánk a reakció, frissítjük cikkünket.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.