2023. január 28.
//
Károly, névnap

Hova vezet a menekültválság?

2015. szeptember 27. 21:52
Politikusokat kértünk meg, hogy osszák meg gondolataikat olvasóinkkal a migránskrízissel kapcsolatban.

Katanics Sándor, DK:

Az un „migránshelyzetről” azzal a gondolattal tartom fontosnak kezdeni, szerintem is sok jogos félelem fogalmazódik meg a muzulmán menekültekkel, bevándorlókkal kapcsolatosan. Ugyanakkor azt is kénytelen vagyok megállapítani, a kormány eddig nem a valóban nehéz helyzet kezelésében, hanem politikai hisztériakeltésben járt az élen. Jól kiszámított módon éppen a jogos félelmekre alapozva, sok valótlan állítást megfogalmazva eredményesen győzték meg a tájékozatlan tömegeket arról, hogy amit a kormány cselekszik, azt az ország polgárai érdekében teszi. Valójában ugyanakkor a látszatintézkedésekkel a Fidesz csupán a Jobbikkal fut versenyt a választók megnyerése érdekében. A közpénzeket arra használja, hogy a közmédián keresztül felerősítse a félelmeket, holott egy korrekt tájékoztatás nagyon is fontos lenne, sokat segíthetne a helyzet megfelelő kezelése érdekében.

A bevándorlás azért erősödött fel elsősorban, mert az elmúlt években a világ országai egyre kevesebb pénzt szántak a humanitárius katasztrófák során bajba jutottak megsegítésére. Ha több pénz jutna a háború sújtotta országokkal szomszédos országokban létesített menekülttáborokban élők támogatására, nem indultak volna el ilyen sokan életüket kockáztatva új hazát keresni. Kétségtelen, hogy gazdasági bevándorlók tömegei is úton vannak és a menekültek tömegei mellett ők is útra keltek, egy jobb és könnyebb életet remélve. A modern kommunikációs eszközök ezt a folyamatot csak gyorsítják. Plakátkampánnyal, kerítésépítéssel ezt a „népvándorlást” nem lehet megállítani.

Mindezek nem is a menekülteknek (refugies) és nem is a bevándorlóknak (migrants) szóltak, sokkal inkább a magyar választóknak. A párizsi Charlie Hebdo-i merénylet óta Orbán Viktor tudatósan épít az idegenektől való félelemre. Ha arra költötte volna a kormányzó többség az Uniótól erre a célra segítésül kapott forrásokat, hogy a határátkelő helyek mellett hot spotokat létesít, akkor nem a zöldhatáron és nem embercsempészek segítségségével ömlöttek volna heteken át hazánkba menekültek és bevándorlók tömegei. Lehetett volna ugyanazt az eljárást alkalmazni, amit már napok óta szép csendben, naponta közel 10 ezer embernek az országunkon átutaztatásával tesznek. Jelenleg a horvát határ mentén „átdobott” emberek, ha úgy döntenek, hogy nem regisztráltatják magukat, már viszik is őket tovább vonattal, busszal az osztrák határra. Az ide érkezők igen nagy többsége így tesz, ugyanis nem akar nálunk maradni. Ugyanúgy, ahogy sajnos hazánk polgárainak jelentős tömegei sem. A mi honfitársaink több százezres serege is –kihasználva, hogy az Unió része vagyunk- afféle gazdasági menekültként Európa számos más országában keresi, okkal a boldogulását.

Meggyőződésem, hogy Orbán és politikai köre rájátszott a hisztériakeltésre. A Keleti pályaudvarnál kialakult, mesterségesen kialakított krízis kimondottan azt a célt szolgálta, hogy a fővárosiak megrémüljenek ettől a helyzettől. Óriási szerencse, hogy civil szervezetek tucatjai és érző szívű honfitársaink önzetlenül segítették a menekülteket és a közreműködésüknek is köszönhető, hogy nem alakult ki robbanásveszélyes helyzet. Sajnálatos, hogy az egyházak vezetői néhány kivételtől eltekintve nem igazán értették meg Ferenc pápa üzenetét és empátiakészségük nem nyomta el félelemérzetüket.

Nagy szégyen számunkra és a világon máshol élők millióiban vélhetően éveken át tartó mély nyomot hagynak majd azok a rémisztő jelentek, amelyeket a nemzetközi TV társaságok közvetítésein keresztül láthattak a magyarok „intézkedéseiről” a röszkei határátkelőnél, vagy akkor, amikor a menekültek meneteléseit követték figyelemmel a magyar autópályák mentén. A félelmeink eloszlatásában sokat segíthetnek az alábbi linken elérhető, értelmes magyarázatok.

http://pendulum.blog.hu/2015/09/16/mitoszok_es_tenyek_a_muzulman_bevandorlasrol


Gerstmár Ferenc, LMP:

Az LMP a menekültválságnak négy fő okát látja: az elmúlt 20 év háborús politikáját, amelynek célja nem a demokrácia terjesztése, hanem a természeti erőforrások kisajátítása volt, és amely instabilitásához vezetett; az egyenlőtlen kereskedelmi feltételeket a fejlett Nyugat és a harmadik világ országai között; a képzett munkaerő elszívását; valamint a klímaváltozást.

A menekültválság csak egy olyan komplex intézkedési tervvel kezelhető, amely magában foglalja az uniós szintű rendezést egy közös és egységes európai menekültügyi eljárás bevezetésével, és egy olyan szabályrendszerrel, amely garantálja, hogy a tagállamok ne földrajzi helyzetük, hanem méretük és gazdasági erejük alapján vállaljanak szerepet a válság kezelésében. Olyan intézkedési tervre van szükség, amely az EU, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával lépéseket tesz a probléma gyökerének kezelésére a migrációs hullámot elindító országokban, illetve a menekültútvonalak mentén lévő államokban. A cselekvési tervnek tartalmaznia kell a hazai intézményrendszer és szabályok átalakítását úgy, hogy azok alkalmasak legyenek a várhatóan tartós menekülthullám rendezett és humánus kezelésére. Elsőként a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a rendőrség kapacitásának bővítését kell megvalósítani.

Az egységes európai fellépést ma lehetetlenné teszi, hogy az egyes tagállamok eltérően minősítenek egyes országokat biztonságosnak vagy nem biztonságosnak. Egységes európai fellépés csak akkor képzelhető el, ha a tagállamok első lépésként egységesen kategorizálják a menekültválság által sújtott nem uniós tagállamokat, és egységes elvek alapján fogadják el vagy utasítják vissza a menekültkérelmeket. Az LMP szerint szükséges az is, hogy a leginkább használt útvonalak mentén a menekültek folyamatosan anyanyelvükön tájékozódhassanak az uniós eljárásokról, belépési szabályokról, jogkövetkezményekről.

Úgy tűnik, a kormány végre belátta, hogy a menekültválság kezelésében nincs nemzetállami megoldás, ugyanakkor az uniós csúcs után további nemzetközi kezdeményezéseket várunk Orbán Viktor miniszterelnöktől, például az ENSZ-ben. Végezetül szeretném felhívni a figyelmet az LMP 24 pontos javaslatcsomagjára: http://lehetmas.hu/menekultvalsag-kezelese/


A Fidesz részéről Ovádi Pétert kérdeztük, aki jelezte, hogy hétfőn sajtótájékoztatót tart a témában, így kérdéseinkre ott válaszol.

Körkérdésünkre a Jobbik részéről vasárnap késő estig nem érkezett válasz. Természetesen ha eljut hozzánk a reakció, frissítjük cikkünket.

vehir.hu

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.