Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 13. Szervác
Veszprém
18°C
2024. május 13. Szervác
Veszprém
18°C

Orbán szerint illúzió a kvótarendszer

2015. szeptember 3. 22:28 // Forrás: mti
Martin Schulz nem ért egyet a magyar miniszterelnökkel.

Illúziónak nevezte az illegális bevándorlók tagállamok közötti elosztására az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön. A magyar kormányfő Martin Schulz európai parlamenti, majd Donald Tusk európai tanácsi elnökkel, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Joseph Daullal, az Európai Néppárt vezetőjével találkozott.

A tárgyalásokat követő nemzetközi sajtóértekezleten elmondta: azért utazott Brüsszelbe, hogy az unió vezetőit tájékoztassa a Magyarországon szeptember 15-étől létrejövő új jogi és határrendészeti rendszerről. "Szeptember 15-étől teljes rendőri és katonai jelenlét mellett zajlik majd a határvédelem" - szögezte le a kormányfő. A szabályok elfogadása után Magyarország tájékoztató kampányt indít a tranzit- és kiinduló országokban is, hogy nem érdemes vállalni a kockázatot, embercsempészeknek fizetni, mert Magyarországon keresztül nem lehet illegálisan bejutni az Európai Unióba.

Orbán Viktor elmondta: az uniótól azt várja, hogy ne akadályozzák Magyarországot kötelezettsége teljesítése közben, ne támadják, miközben a határait védi. A kormányfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem menekültkérdésről van szó, mert sokkal többen vannak, akik egy jobb élet reményében és nem kényszerből hagyták el hazájukat.

"Olyan nincs, hogy mindenkit beengedünk. Az Európa végét jelenti" - hangsúlyozta a miniszterelnök. A politikus szerint maga a schengeni övezet forog kockán. "Schengen maga a szabadság Közép-Európa számára" - jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint tudatában kell lenni, hogy ha nem sikerül megvédeni a határokat, akkor a schengeni rendszer összeomolhat.

Orbán Viktor és Martin Schulz ma reggel BrüsszelbenOrbán Viktor és Martin Schulz ma reggel Brüsszelben

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint Orbán Viktor álláspontja az európai menekültválsággal kapcsolatban teljes mértékben elfogadhatatlan, és az uniós tagországok közötti szolidaritás felmondását jelenti. Orbán Viktorral folytatott megbeszéléséről Martin Schulz elmondta: a magyar miniszterelnök kifejtette, hogy az európai vezetők nem tudják kezelni a menekültkérdést. "Azt válaszoltam: igen, te jó példa vagy erre" - idézte fel a találkozót az EP német szociáldemokrata elnöke.

"Nem a közösségi intézmények, nem az EP vagy az Európai Bizottság (EB) kudarcáról van szó, hanem a nemzeti kormányok kudarcáról, mint például a magyar kormány, amelyek nem tudnak, és részben nem akarnak részt venni az európai szolidaritásban" - jelentette ki Martin Schulz, megjegyezve, hogy ha az EP és az EB rendelkezne felhatalmazással a menekültek tagállamok közötti elosztására, akkor már nem is lenne menekültválság.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.