Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C

Mindennapi rendőrségi-hírünket add meg nekünk ma

2015. augusztus 31. 16:32

„A Pápai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 19030/731/2015. bűnügyi számon folytat nyomozást közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint 2015. augusztus 17-én – jelenleg be nem határolható időpontban és módon – Pápakovácsiban gázolajjal szennyeződött be a Devecseri utca úttestének aszfalt burkolata.“

Mint, ahogy az a fenti idézetből kiderül kevés szórakoztatóbb pillanat van egy szerkesztőség életében, mint az ehhez hasonló rendőrségi közlemények magyar nyelvre való fordítása. Azon, hogy a rendőrség nem beszéli a hétköznapi emberek nyelvét már meg sem lepődünk. Az viszont számunkra is megdöbbentő, hogy egy állami rendvédelmi szervezet, megválogatja, hogy kinek nyilatkozik és kinek nem.

Elmagyarázom mire gondolok.

Játsszunk el a gondolattal, hogy egy közúti baleset történik valahol a belvárosban, ami jelentős forgalmi dugókat eredményez. Ebben a helyzetben az újságíró előveszi a telefonját és feltárcsázza az adott kapitányság sajtóügyeleti telefonját, hogy részletes tájékoztatást kérjen a történtekről. Tegyük fel, hogy az adott szerkesztő kitartásának és szerencséjének köszönhetően hosszú percek után valaki megszólal a vonal túlsó végén. Miközben az elért szakmai sikertől könny szökik az újságíró szemébe a távolinak tűnő hang türelmet kér és megígéri, hogy pár perc múlva visszahív a pontos információkkal.

Ekkor az újságíró hátradől és a szemével szugerálja a telefont, hiszen ebben a szakmában a leggyorsabbaké a siker. Negyed óra múlva még mindig semmi hír a balesetről. Ez önmagában még nem meglepő egy olyan szervezettől, ahol havonta változik a sajtószóvivő személye. A várakozás unalmas perceiben rápillant a konkurens napilap online hírportáljára, ahol szembe jönnek vele a kérdései és a rendőrség által ígért válaszok. Talán nem kell hozzátennem, hogy ezek után már hiába várja a telefoncsörgést.

„Az üggyel kapcsolatban levélben és telefonon is kértünk tájékoztatást a Veszprémi Rendőrkapitányságtól, azonban kérdéseinkre nem kaptunk választ.“

Oké. Ez van, előfordul, hogy megelőznek minket. Vegyünk egy másik példát. Adott egy olvasói levél, amiben egy veszprémi lakos közbenjárást kér lapunktól egy hosszú évek óta folyó ügyben. Felvesszük vele a kapcsolatot, majd miután elmondja a történetét a rendőrséghez fordulunk tájékoztatásért. Először levélben, később telefonon próbálkozunk, az előbbikeből talán kitalálják, hogy ezúttal is sikertelenül. Ha nem, hát nem. Megírjuk a rendőrség információi nélkül a cikket és a végére odaszerkesztjük a feljebb kiemelt mondatot.

fotó: szeretlekmagyarorszag.hufotó: szeretlekmagyarorszag.hu

A történetek sorát végtelen ideig folytathatnám, de ettől most megkímélem az olvasót. Az említett példák jól mutatják azt, hogy egyes médiumok jelentős helyzeti előnyben vannak a többiekhez képest. A rendőrség azonban állami intézmény, ahol papíron nincs kivételezés. Papíron. De mi a valóság?

Egyébként ha elfogadnak egy jó tanácsot kerülik a bűnügyi híreket, hiszen a pszichológusok szerint az állandó negatív hírek hosszú távon befolyásolni tudják az emberi gondolkodást, és a pesszimizmusnál jóval komolyabb hatást váltanak ki.

Csepely Máté
további cikkek
Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.