Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
20°C

Éltető energiák festményeken

2008. március 27. 22:26
Különleges technikával készített képeivel minden bizonnyal unikális jelenség Szokol Tibor, aki a Veszprém megyei Felsőiszkázról, Nagy László, Ágh István költők falujából indult világot járni.

A művész gyermekkora óta a festészet, a rajzolás bűvöletében él, de – mint a legtöbb alkotói hajlammal megáldott embert – vonzza minden, ami szép, érdekes, aminek érdemes kutatni a rejtelmeit.

Szokol Tibor legutoljára a Balatonnál, a füredi szabadidő csarnok galériájában mutatkozott be képeivel. A művész pályáját Hanny Szabó Anikó újságíró méltatta.

                                

A Vehír kérdésére válaszolva Szokol Tibor elmondta, hogy a tárlaton is látható képeit nem akárhol, hanem Ausztráliában sajátította el az ottani őslakosok között eltöltött ideje alatt. Nemcsak a botvéggel felvitt festékpontok képpé formálódásának aprólékossága, precizitása ragadta meg figyelmét, hanem az az életmód is, amely civilizáltnak nevezett embertől ma már távol áll, ám van bőségesen benne megszívlelendő is.

Három nagy szerelem vezérli Szokol Tibort: a festés, az idegen tájak megismerése és a repülés csodája. Ez utóbbi egyben szakmájához is kapcsolódik, jóllehet „földi” szolgálat jutott osztályrészéül a MALÉV-nél, de megadatott számára a világlátás lehetősége. Szinte mindenütt járt, és sehonnan nem tért vissza üres tarisznyával. Hozott csodálatosan festett kavicsokat, kisebb eszközöket, de legfőképp emlékeket, melyeknek elrendezése mind szellemiekben, mind képi megjelenítésében feldolgozásra vár.

                        

A füredi tárlaton helyet kaptak a különféle repülőgéptípusokról készült – sajátos látásmóddal papírra vázolt – képek is, továbbá megtekinthették az érdeklődők a világ egyik legnagyobb utasszállítójáról, a Jumbo Jetről készült könyvét, s egy – elsősorban a repülőútra kelőknek szánt –, a gépeket, légitársaságokat bemutató kis kötetét, és az általa is szerkesztett rangos aviatikai szaklapot.

                

Az Éltető energiák című kiállítás Szokol Tibor úti élményeinek (Ausztráliától Itáliáig) szubjektív, talán olykor kissé absztrakt, de felesleges belemagyarázásokat nem igénylő tükre.

Kép és szöveg: Zatkalik

Zatkalik András
további cikkek
A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. ma 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.