Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
25°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
25°C

Így árusítson az utcán

2015. április 17. 13:05
Sokan felháborodtak a sütit áruló nénit megbüntető sztorin, ami – ismét – végigsöpört a hazai internetezők körében. Több honlap rámutatott már, hogy a történet egyértelmű csúsztatás, hangulatkeltés. Megkerestük a NAV-ot az utcai árusítás szabályaival kapcsolatban.

Egy éve már megjelent az interneten a fővárosban sütit áruló néni története, akit több millió forintra büntetett a NAV, többek között mert nem adott nyugtát, engedély nélkül árult, nem tartotta be az élelmiszer-biztonságilag szigorú HACCP-t. Ez utóbbi természetesen nem a NAV hatásköre, így már itt elbukott a mese, ennek ellenére nagyon sokan kész ténynek vették ezt a hírt.

Az utcai árusításnak azonban megvannak a szabályai, így megkerestük a Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságot, hogy mégis, milyen feltételeknek kell megfeleni ebben az esetben, illetve, ha ez nem teljesül, milyen büntetési tételek szabhatók ki.

Közölték: adóköteles tevékenységhez adószámot kell kiváltani. A leendő egyéni vállalkozónak a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalának okmányirodáján kell adószámot kérnie és ezzel egyúttal teljesíti a NAV-hoz történő bejelentkezési kötelezettségét is. Ha az adott tevékenység adószámos magánszemélyként is végezhető, akkor a „’T101” jelű adatlapon kell adószámot igényelni a NAV-tól. Az adófizetési és bevallási kötelezettséget befolyásolja, hogy az adózó mely adónemeknek válik alanyává. Néhány adónemet kiemelve:

Személyi jövedelemadó

Az adószámos magánszemélyre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok vonatkoznak. Negyedévente szja-előleget kell megállapítania, bevallania és a negyedévet követő hó 12-éig megfizetnie. Az éves személyijövedelemadó-bevallást az egyéni vállalkozónak nem minősülő, illetve áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélynek az adóévet követő év május 20-áig, az egyéni vállalkozónak, illetve az áfa fizetésére kötelezett magánszemélynek pedig az adóévet követő év február 25-éig kell teljesítenie.


Irénke néni, akit nem büntettek meg

Általános forgalmi adó

A gazdasági tevékenységet végzők áfaalanyokká válnak, de az, hogy a magánszemélynek keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, számos körülménytől függ. Az évi 6 millió forintot meg nem haladó árbevétel esetében alanyi adómentességet lehet választani. Ebben az esetben áfát nem kell fizetni, de levonni sem lehet.

Egészségügyi hozzájárulás

A magánszemélynek 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Ezt előlegként, az adóelőleg, illetve az adó megfizetésével egyidejűleg kell megállapítania és megfizetnie.

Bizonylat-kiállítás

Termékértékesítéskor számlát illetve nyugtát kell kiállítani. Ha a vevő nem áfaalany, nem kér az eladótól számlát és az ellenértéket a vásárláskor megtéríti, az adózó számla helyett nyugtát bocsáthat ki. A bizonylatokat elévülési időn belül az adózónak meg kell őriznie.

Szabálytalanságok szankcionálása

A NAV által alkalmazható, törvényben szabályozott szankciók megállapítása az adott eset összes körülményének figyelembe vételével, a jogsértés súlyának, gyakoriságának az adózótól elvárható körültekintés mérlegelésével történik. Helyszíni ellenőrzéskor a revizorok jegyzőkönyvet állítanak ki.

Adóbírság

Az adóbírság a legsúlyosabb szankció, amely adóhiány megállapításakor – jellemzően nem helyszíni ellenőrzéskor - szabható ki. Mértéke, főszabály szerint, az adóhiány 50 százaléka, ha azonban az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások hamisításával, megsemmisítésével függ össze, akkor a bírság mértéke a hiány 200 százaléka.

Mulasztási bírság

Mulasztási bírság kiszabására jellemzően egyes adókötelezettségek elmulasztása, illetve késedelmes teljesítése esetén kerülhet sor. A mulasztási bírság mértéke magánszemély esetén 200 ezer forintig terjedhet. Bizonyos esetekben azonban az adózó ennél magasabb összegű mulasztási bírsággal is szankcionálható. Például, ha az ellenőrzést vagy a végrehajtást több ízben akadályozza, 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. A be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása, illetve számla- vagy nyugtakibocsátás elmulasztása esetén a mulasztási bírság összege 1 millió forint is lehet.

Késedelmi pótlék

A késedelmi pótlék az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától terheli az adózót. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

Cseh Zoltán
további cikkek
Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. ma 11:59 Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. tegnap 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. 2024. július 23. 10:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.