Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
19°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
19°C

A Lockheed Martin megoldja a világ energiaszükségletét

2014. október 28. 15:57
Két hete a Lockheed Martin Corp egy nagy bejelentést tett, miszerint a mérnökeik áttörést értek el a nukleáris fúziós reaktorok építésében.

A cég titokzatos kutató részlege a Skunk Works szerint, tíz éven belül ki fognak fejleszteni és üzembe helyeznek egy nukleáris fúziós reaktort, ami olyan erős lesz, hogy több mint 80.000 otthon megvilágítására lesz képes, de emellett olyan kisméretű lesz, hogy befér egy teherautó hátuljába. Ha a vállalat sikerrel jár, akkor hatalmas mérföldkövet érhet el abban, hogy az emberiség egy életképes nukleáris fúziós energiaforrásra tegyen szert.

A nukleáris magfúzió vonzereje

Ez egy elég komoly dolog, annak ellenére, hogy sokan nem hallottak még a nukleáris magfúzióról. A jelenlegi maghasadásos nukleáris reaktorok az atomokat darabokra hasítják/vágják, viszont ez a fúzió egybeolvasztja a két atomot, amivel óriási mennyiségű energiát szabadít fel. A fúziós reakciók kibocsátásmentesek, megszabadítják a bolygót a nukleáris hulladéktól, ami a maghasadásos reaktorok velejárója, illetve szén alapú üzemek, nagy széndioxid kibocsátásától is. A legjobb a dologban az, hogy a hidrogén izotópok tüzelésével táplálják a reakciókat, amiből gyakorlatilag végtelen mennyiség van a bolygó óceánjaiban.

Idén korábban a Lawrence Livermore National Laboratóriumban a tudósok arról számoltak be, hogy egy olyan magfúziós reakciót hoztak létre, amiből több energiára tettek szert, mint amennyit bele tettek. Ezt az áttörést egy kis ház méretű égető kamrában érték el.

A Lockheed tudósai abban bíznak, hogy a reaktor méretét exponenciálisan le tudják csökkenteni továbbfejlesztett mágnesek használatával. A fúziós reakció egy égető kamrán belül történik, ahol a két atom egymásnak csapódik. Az összeütközés nagyfokú hőt termel – fúzió (összeolvadás), ami elvégre a napot is ellátja/működteti – amit kontrollálni kell, hogy megóvjuk a reaktort a megsemmisüléstől.

Az erőteljes mágnesek helyben tartják a túlhevített ionokat a kamrán belül, ami megakadályozza, hogy lerombolják a reaktor falait. A Lockheed reaktora a mágneses mező nyomásának nagyobb részét használja az égető kamrán belül, ami lehetővé teszi a nagyobb kontrollt a reakció felett, amellett, hogy csökkenti a méretét.
A Lockheed tudósainak állítása szerint a javasolt reaktoruk kis mérete lehetővé teszi nekik, hogy megépítsék és prototípusokat teszteljenek rövidebb időkereten belül, aminek hatására remélhetőleg egy évtizeden belül egy sikeres modellre tehetnek szert.

A teherautó méretű reaktorokat egy napon hajókba lesznek telepíthetők, így korlátlanul hajózhatók lesznek a tengerek, vagy folyamatos repülést biztosíthatnak a repülőgépeknek.

Számos szkepticista hang látott napvilágra a bejelentés után.

A magfúzió rejtélyének megoldása régóta nagy törekvése az emberiségnek, és a történelem teli van olyan bejelentésekkel, hogy ez a nehezen megfogható erőforrás végre elérhető közelségbe került. A kérdés az, hogy megveszed e, ezt a felkapott dolgot?

ticker: LMT, forrás: Bloombergticker: LMT, forrás: Bloomberg

A vállalat árfolyama, hatalmasat emelkedett 2012 óta, ami tovább folytatódhat, ha sikerrel járnak a nukleáris fúziós technológia területén.

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Brókerház Zrt

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.