Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C

Forintosítás piaci árfolyamon?

2014. október 22. 10:37
Egy ma reggeli hír szerint a kormány november 4-én nyújtja be a „fair bankrendszerről” valamint a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot az országgyűlésnek.

A Portfolio.hu értesülései szerint a forintosításra piaci árfolyamon kerülne sor – egyelőre azonban ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a kormány tervei abba az irányba mozdultak el, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatti elszámoltatást követően már nem terhelnek további egyszeri leírást a bankokra azzal, hogy kedvezményes árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. Ehelyett a kormány azt szeretné elérni, hogy a bankok alacsony kamatok  mellett biztosítsanak forinthiteleket a devizahitelek kiváltására, és így fennmaradjanak az elszámoltatás után kialakuló alacsonyabb törlesztőrészletek. Ezt egyfelől a forintosítás során érvényesülő hitelkiváltási verseny teheti lehetővé a kormány elképzelései szerint, a valóságban azonban ez csak a legjobb (legkevésbé kockázatos) ügyfeleknél érvényesülhet. A kevésbé vonzó ügyfelek esetében várhatóan a már említett „fair bankrendszerről" szóló törvényen keresztül biztosítható (írható elő) az alacsony kamatszint fenntartása.

Összességében tehát az alacsonyabb kamatbevételeken keresztül így is jelentős veszteségei lehetnek a bankszektornak, de ez mérsékeltebb lehet, mint ha kedvezményes árfolyamon történne a forintosítás, és a veszteségek több évre elosztva, és az idő előrehaladtával egyre kisebb mértékben jelentkezhetnek. Ez elvileg jó hír az OTP-nek, de még nem hivatalos. És ezzel szemben nem tudni, hogy még milyen szigorításokat tartalmaz majd a „fair bankrendszerről” szóló törvény. November 4-e tehát fontos dátum lesz az OTP életében. 

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház Zrt
Veszprém
88-561-218

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.