Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C

Veszprém ingyenes produkciókkal támogatja a Bűvészetek Völgyét

2008. március 27. 0:49
Ha már elmarad az idei vagyis a jubileumi Művészetek Völgye Fesztivál kötelességünk mindent megtenni, hogy támogassuk azt, ami helyette lesz. Veszprém ha anyagiakban nem is tud hozzájárulni a rendezvényhez, amit ad, talán még ennél is több. A városunk művészeti és kulturális életét meghatározó együttesei, művészeti csoportjai ott lesznek Kapolcson és ajándékba adják produkcióikat – jelentette be Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere. A város vezetői abban bíznak, felajánlásukkal nem lesznek egyedül és művészek tömege követi majd a példát, hogy sikeres legyen az első Bűvészetek Völgye Fesztivál.
Két héttel ezelőtt Budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Márta István fesztiváligazgató, hogy elmarad a huszadik, a jubilemi Művészetek Völgye Fesztivál. A főrendező kénytelen volt így dönteni, hiszen már a tavalyi évben is több neves produkciót kellett forráshiány miatt az utolsó pillanatban lemondani.



Az idén egyetlen egy olyan pályázat sem jelent meg, mely biztosíthatná a fesztivál forrásainak alapját. A rendezvény költségvetése ugyanis három pilléren áll, mint állami támogatás, szponzoráció és saját bevétel. Ha bármelyik kiesik, bizonytalanná válik a fizetőképesség. Márta István több alkalommal is hangoztatta egyeztetések alkalmával az Oktatási és Kulturális tárcánál, érthetetlen számára miért nem támogatja az állam a fesztivált, mikor a befizetett adókból a kiadott támogatás többszörösét kapná vissza. Minden érvelés ellenére idén nincs támogatás, így a fellépőknek fizetni sem tudnak. A Művészetek Völgye ezért idén a Bűvészetek Völgye elnevezést kapta, a szervezők pedig várnak a csodára.



Veszprém város vezetése úgy döntött, nekünk is van annyira fontos a tőlünk 30 kilométerre zajló, nívós összművészeti fesztivál, hogy tegyünk is érte. Porga Gyula elmondta, hogy néhány napja felkereste azokat a művészeti csoportokat, akik meghatározóak Veszprémben, s a működésükhöz szükséges anyagi forrást, támogatást is az önkormányzat biztosítja, hogy ingyenesen ajánlják fel produkcióikat a Bűvészetek Völgye Fesztiválra. Így a Mendelssohn Kamara Zenekar, a Veszprém Táncegyüttes, a Veszprém Vegyeskara, valamint a Liszt Ferenc Kamarakórus és a Kabóca Bábszínház már biztosan ott lesz Kapolcson, s a Kézműves Céhhel és a Vár Műhely irodalmi folyóirat társaságával, a művészetek széles skáláját vonultatja fel a Völgyben.

Az alpolgármester abban bízik, hogy mások is követik majd a jó példát. A felajánlásokat a kabinetiroda koordinálja, a művészeket arra kérik, hogy elsőként náluk jelentkezzenek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fesztivál idei díszvendége Veszrém Megyei Jogú Város lesz. Míg az elmúlt években a városok, akik ehhez a szerephez jutottak némi térítésért cserébe mutatták be a Völgyben kultúrájukat, művészetük egyedi arcát. Veszprém abban az évben vállalta ezt a szerepet, amikor a nehézségek idején kell közösséget vállani.

Füssy

Füssy Angéla
további cikkek
A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. ma 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.