Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C

Rekordmélységben a hazai infláció

2014. október 10. 12:54
Szeptember: -0,5% év/év 
Várt: -0,3%
Augusztus: 0,2%

Rekordmélységbe esett a fogyasztói árindex szeptemberben a KSH ma közzétett gyorstájékoztatója szerint. Havi szinten a várt stagnálás helyett 0,2%-kal csökkentek az árak, ées összevetésben pedig 0,5%-os volt az áresés. Ezzel az előző két hónap enyhén pozitív inflációja után ismét visszatért a deflációs tartományba az árindex.

Az esés hátterében elsősorban az áll, hogy a bázisba bekerült a tavaly szeptemberi dohányáremelkedés, így ebben a körben a drágulás üteme 3,3%-ra esett vissza az előző havi 6,4%-ról (év/év). Emellett a pénzügyi tranzakciós illeték emelése is megjelent a bázishatásban, ami abban is tetten érhető, hogy a szolgáltatások áremelkedése 1,6%-ra lassult az augusztusi 2,7%-ról.

Mindezek mellett a rezsicsökkentés hatása továbbra is domináns a defláció kialakulásában, éves szinten 12,0%-kal esett a háztartási energia ára, hasonlóan az előző hónaphoz. Valamelyest növelte ugyanakkor az inflációt, hogy az élelmiszerek ára 0,2%-kal emelkedett (év/év), az előző havi 0,1%-os csökkenés után.

Az energia- és élelmiszeráraktól megtisztított magindex 1,4% volt (év/év), ami jelentős csökkenést mutat az augusztusi 2,5%-hoz képest. Persze ez is elsősorban a bázishatásokkal magyarázható, de ezzel együtt az inflációs rendkívül alacsony pályáját jelzi.

Kérdés, hogy mindezek, a lengyel jegybank vártnál nagyobb kamatcsökkentése, a Fed és az EKB továbbra is laza monetáris politikája valamint az erős forint láttán az MNB elgondolkodik-e a további kamatcsökkentésen. Erre egyre nagyobb esélyt látunk, ami viszont a forint árfolyamára is hatással lehet, főleg az elmúlt napok látványos erősödése után.

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.