Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
20°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
20°C

Világgazdaság: pesszimistább az IMF

2014. október 8. 15:15
A Nemzetközi Valutaalap tegnap közzétette World Economic Outlook elnevezésű tanulmányát, melyben a korábbiaknál alacsonyabb világgazdasági növekedésre számít.

A globális bővülés az idén 3,3 % lehet, ami 0,1 százalékos lefele módosítást jelent az áprilisban közölt számokhoz képest, a 2015-s növekedési kilátásokat, pedig 4 %-ról , 3,8 módosították. Az IMF szerint a váláságból való kilábalás továbbra is egyenetlen lesz, a fejlett világban az éllovas az USA lehet, míg az eurozóna megtorpanása akár tartós islehet.

Egy pillanatra időzzünk itt el. Hetedik éve tart a válság, és még mindig a kilábalás esélyeiről kell beszélni. Mi ezzel a probléma? Hogy a válság megoldását nem sikerült megtalálni. Miért? Mert nem egy  szektort hanyatlása történt, hanem maga a RENDSZER került válságba. A kapitalista gazdaság természetesen nem tökéletes gazdasági rendszer, de ez az egyetlen, amely minden más rendszert  képes volt túlélni, legyőzni. A válság elmúlt évei alatt nem keletkeztek új ideológiák, nem jött a felszínre, új Marx, Pinochet, vagy Mao-Cetung.  A jegybankok, kormányok toldozgatják, foltozgatják a rendszert, de nehéz a kilábalás, különösen a sok sebből vérző Európában. Sok esetben politikai érdekek felülírják a gazdasági racionalitást az eurozónában.

Magyarország kilátásait jónak ítéli meg az IMF, Lengyelország után a magyar gazdaság fejlődhet a legnagyobb mértékben. Persze a veszélyek mellett se menjünk el szó nélkül ,hisz a magyar gazdaság fejlődése, az alacsony kamatoknak, és a növekvő állami kiadásoknak köszönhető a Valutaalap szerint.
Kína növekedése is lassúbb lehet , ami negatív hatással lesz a globális világra. Valamint a geopolitikai feszültség is sok helyütt jelen van. Mindenesetre a forint erősödik jelenleg.

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház Zret
Veszprém

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.