Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magasabb bírságra számíthatnak a jövőben az élelmiszer-bűnözők

2008. április 23. 15:44 // Forrás: MNO-MTI
Általános vitára alkalmasnak találta az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvényjavaslatot a Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szerdai ülésén. A készülő törvény négy jogszabályt vált majd fel. A vétkesek a korábbinál nagyobb büntetésre számíthatnak. Közben kiderült az is: jelentős lesz a részvétel a május közepén megrendezendő újvidéki mezőgazdasági vásáron.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvényjavaslatot. Süth Miklós országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára az ülésen elmondta: a törvényjavaslat azért készült, hogy az e területen 2-3 éve végbement változások jogszabályi szinten is tükröződjenek.

A főállatorvos jelezte: átalakult az élelmiszerbiztonságért felelős közigazgatási szervezet és az élelmiszerlánc biztonságot a korábbi több ellenőrző szervezettől eltérően jelenleg már egy egységes szervezet felügyeli. Az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szervezet az FVM irányítása alá tartozik. A készülő törvény négy jogszabályt vált majd fel, a jogi szabályozás terjedelme így a felére csökken és egységessé válik. A szabályok ellen vétők szigorúbb szankciókra számíthatnak, amennyiben a parlament elfogadja a törvényjavaslatot. A bírságokat 15 napon belül be kell befizetni és azok várhatóan adók módjára lesznek behajthatók. A jövőben a szabálytalanságot elkövető vállalkozás vezetője személyesen is felelhet a szabálytalanságért. A bírság összegét is a vállalkozás gazdasági teljesítménye szerint szabják majd ki, alsó határa 20 ezer forint, felső határa pedig 2 milliárd forint lesz a tervek szerint.     

Az ellenzéki képviselők többek között hiányolták az élelmiszerbiztonságért felelős szervezet finanszírozásának pontos meghatározását, továbbá szóvá tették azt, hogy a törvényjavaslat „esszé jellegű”. Ez utóbbi felvetésre Süth Miklós úgy reagált, hogy a készülő új törvény valóban keretjellegű, de a törvényalkotó szándéka ez is volt. A testület a továbbiakban ugyancsak általános vitára alkalmasnak találta a fogyasztóvédelemről, valamint az e jogszabályhoz kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslatot is.  Mindkét törvényjavaslat a fogyasztók eddiginél jobb érdekvédelmét hivatott szolgálni. A jogszabályokat a törvényalkotók úgy készítették el, hogy azok illeszkedjenek az unió jogrendjébe.     

A törvényjavaslatok pontosabban meghatározzák, hogy miként lehet és kell érvényesíteni a fogyasztói jogokat és milyen meg nem engedett tisztességtelen módszereket nem szabad alkalmazni a kereskedelmi gyakorlat során.     

Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke az egyebek napirendi pontban jelezte, hogy amennyiben nem születik megnyugtató döntés a fóliasátrak építési engedélyeinek egyszerűbb kiadása ügyében, úgy a bizottság két hét múlva meghallgatja mind az agrár-, mind pedig az önkormányzati tárca képviselőit ez ügyben.

Beke G. László
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.