Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

További kamatemeléseket várnak az elemzők Londonból

2008. április 23. 15:41 // Forrás: MNO-MTI
További kamatemelések szükségesek a magyarországi inflációs várakozások kordában tartása végett – mondták magyar pénzügyi illetékesek az egyik vezető londoni befektetési ház szakértőinek. A Merrill Lynch befektetési ház 1,2 százalékos gazdasági növekedést vár idénre, a JP Morgan pedig 6,2 százalékos inflációt. A Goldman Sachs valószínűsíti a legagresszívebb kamatemelést.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által szerdán kiadott elemzés szerint a ház szakértői a minap az MNB Monetáris Tanácsának tagjaival és elemzőivel, a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca, egy helyi alapkezelő, valamint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) illetékeseivel találkoztak. Az ennek alapján szerdán Londonban kiadott előrejelzés szerint a JP Morgan ebben a hónapban és májusban egy-egy negyed százalékpontos jegybanki kamatemelésre számít, de azzal is számol, hogy 2009-ben összesen 0,75 százalékpontos enyhítés következik, első negyedévi kezdettel. Az éves összevetésben 10 százalék körüli alapszintű bérnövekedési pályát a magyar illetékesek túl magasnak nevezték az inflációs célhoz képest.

Nem lesz adócsökkentés?

A JP Morgan Londonban kiadott ismertetése szerint a budapesti megbeszéléseken a pénzügyminisztérium nézete az volt, hogy az idei 4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél „kényelmesen” teljesíthető további kiigazító lépések nélkül. Az illetékesek hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a 2009-es, 3,2 százalékos cél, amely a konvergencia-programban is szerepel, csak akkor megvalósítható, ha a kormány teljes egészében lemond az adócsökkentésekről. A londoni elemzők várakozása szerint a 2008-as átlagos inflációról szóló új jóslat 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári inflációs jelentésben szereplő várakozásoknál. További pénzügypolitikai lépések elmaradása esetén a magyar illetékesek úgy látják, hogy a 2009 év végi (tizenkét havi) infláció elérné a 4 százalékot a korábbi előrejelzésben szereplő 3,2 százalék helyett, áll a JP Morgan szerdai londoni ismertetésében.

A stagflációval flörtöl a magyar gazdaság

A Merrill Lynch heti felzárkózó piaci előrejelzéseinek e héten megjelent legújabb összeállítása szerint a magyar gazdaság „a stagflációval flörtöl”, az éves összevetésű növekedési ütem 1 százalék alá – 11 éves mélypontra – csökkent, és bár 2008-ban várhatóan valamelyest élénkülni fog, a ház londoni elemzői az idei év egészére sem várnak 1,2 százaléknál nagyobb növekedést a tavalyi 1,3 százalék után. A gazdaság ciklikus visszaesése emellett az ikerdeficitet is csökkenti: mind az államháztartási, mind a folyómérleg-hiány a GDP 4-4,5 százaléka közötti szintre süllyed 2008-ban, a Merrill Lynch új londoni előrejelzése szerint.

8,50 százalékos kamatot vár a Lehman Brothers

A Lehman Brothers londoni befektetési részlege inkább a JP Morganéhez hasonló kamatpálya-előrejelzés felé hajlik, de agresszívabb jövő évi kamatcsökkentési jóslattal. A ház heti felzárkózó piaci elemzése szerit a magyar jegybanki kamatszint az idén 8,50 százalékon tetőzik – a következő emelést májusra várja a cég –, és tekintve a lassabb dezinflációt, valamint a pénzügypolitikai hitelességgel kapcsolatos MNB-aggodalmakat, az idén valószínűtlen az enyhítés. Jövőre azonban 1,00-1,50 százalékpont közötti kamatcsökkentést várnak a londoni Lehman-elemzők, feltéve, hogy nem lesznek jelentősebb változások a kockázatvállalási környezetben.

Agresszív emelést vár a Goldman Sachs

Változatlanul a legagresszívabb londoni kamatemelési előrejelzők között van ugyanakkor a Goldman Sachs (GS), amely szerint – jóllehet a legutóbbi MNB-ülés óta bekövetkezett legfőbb fejlemény a forint erősödése – még a jelenlegi árfolyamon is „egyértelmű kockázat” a 2009-es inflációs cél túllépése. Mindemellett a februári béradatok is „nagyon nagy, felfelé mutató meglepetést” jelentettek, alaposan gyengítve azokat az érveket, hogy a szintén magas januári növekedést olyan tényezők okozták, mint a minimálbér-emelés. Ennek alapján a GS londoni elemzői már ebben a hónapban fél százalékpontos MNB-kamatemelést várnak.
Beke G. László
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.