Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Tíz tuti kirándulóhely a Bakony és Balaton térségben

2014. július 7. 15:43
Ha épp nincs strandidő, vagy valami újra vágyunk, ezekre a helyekre mindenképp érdemes elmennünk a párunkkal, ha romantikázni akarunk. Figyelem! Nem csak párkapcsolatban élőknek!

Arra kértük a Bakony-Balaton TDM munkatársait, ajánljanak néhány helyet a megyében, amit érdemes felkeresni. Íme a toplista.

Csobánc

A Csobánc valamiért annyira nem híres, mint testvér tanúhegyei, a Badacsony és a Szent György-hegy. Pedig ha felmerészkedünk a 378 méter magas tanúhegyre, akkor a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul a szemünk elé. Csupasz és lapos tetejének köszönhetően kilátás nyílik északra a Sümegi vártól déli irányban a Balatonig, de tiszta időben, akár a légvonalban 100 km-re lévő pécsi tévétorony is látható. Gyulakeszi, Diszel és Káptalantóti települések között keressük.

Római-fürdő, Bakonynána

Valószínűleg ez az egyik legromantikusabb hely a felsorolásból, hiszen a Gaja-patak sziklái közé szorult vízesés és rengeteg szikla látványa egyedinek számít a térségben. Mivel nem sok hasonló van a környéken, mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen a nyári kánikulában egy hűvös erdei séta mindenkire kellemesen hat. Egyébként az elnevezésnek semmi köze nincs a rómaiakhoz és soha nem is működött itt fürdő. Jásd és Bakonynána felől közelítsünk!

Veszprém

Ha minden kötél szakad, maradjunk a királynék városában! Az utóbbi években rendkívüli felújításokon ment át a belváros, így ha még nem tettük, fedezzük fel boltíveit, lejtős szűk utcáit, új fagyizóit, lépcsőit, csodálatos panorámát nyújtó kilátópontjait.  Tippként érdemes megnézni videó sorozatunkat a városról! Nem lehet megunni!

Tapolca

A Malom-tó partján andaloghatunk kedvesünkkel, majd este egy étterem teraszáról gyönyörködhetünk a szépen kivilágított parkban. Különleges helyszínen, a település szívében található a Tavas barlang, melynek egyes részeiben csónakázhatunk és élvezhetjük a rendkívül tiszta levegőt.

Borostyán-kút kápolnája és kálvária, Bakonybél

Zirc közelében található a település, ahol minden bizonnyal a leghíresebb zarándokhely a kápolna. A kápolna előtt három forrás fakad, amelyeket kicsiny, kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike, tehát már ezért is érdemes felkeresni! Ha erre kirándulunk, békés pihenőhelyre és nem utolsó sorban lelki feltöltődésre lelhetünk.

Essegvár, Bánd

Itt igazán kettesben lehetünk társunkkal, hiszen nem számít még akkora kiránduló helynek, mint a fent említettek, ezért ha tényleg csendre és szép kilátásra vágyunk, hódítsuk meg a várat, ahova kis turistaút vezet a faluból. Veszprémtől csak 12 km nyugatra.

Zirci Arborétum

Ide kell jönnünk, ha patakokra, mókusokra, a környék faunáját és különlegességeket is bemutató parkban sétálnánk. Az arborétumot a Cuha-patak szeli át, a bejáratnál egy kis tavat táplálva. Az itt úszkáló vadkacsákon kívül még sokféle madár röptét és hangját figyelhetjük meg az ösvényeken sétálva. Védett a növénykert kétéltű és denevérfaunája is, a mókusokon kívül időnként őzek is megjelenhetnek! Igazi romantika.

Thury-vár, Várpalota

A Bakonyban található fellegvár építése a XIV. század elejére tehető, amely ma is izgalmas lehet, ha várakat szeretnénk nézegetni. A hagyomány szerint Mátyás király is járt itt az Újlaky család vendégeként. Éppen ezért gyakran emlegetik az igazságos király barátja, a vár tulajdonosáról Újlaky-várnak is, a török kor híres várvédő kapitánya nevéről elnevezett Thury-vár elnevezés mellett is.

Balatonkenese

A balatoni települések között különleges fekvésű, hiszen az egyetlen olyan Balaton-parti település, amely igazából sem nem déli, sem nem északi parti. A magas partról, illetve a közvetlen vízpart jelentős részéről a Balaton egész keleti medencéje és a Tihanyi-félsziget jól belátható, kedvező időjárás esetén a tájkép minden évszakban látványos. Előtte parti séta, fagyi, lángos. Szinte kötelező!

A Somló vára

E magányos, ma már alvó tűzhányó hegy megannyi izgalmat, színes emléket ígér az erre járó vándoroknak. A csúcsra felkapaszkodva még most is érezhetjük a Somlói vár egykor impozáns erejét, nemes kisugárzását. Innen kitekintve szemünk a környező táj határtalan, szépséges látványával találkozik. Feltöltődünk. A vár Doba mellett található, a bazaltos Somló hegy északi oldalán, egy sűrű erdőben. Az autóúttól haladva gyalogosan normál tempóban fél óra-háromnegyed óra alatt a hegy lábától el lehet érni. Várnézésre, kirándulásra és kilátásban gyönyörködésre ajánljuk!

Ge. Á.
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.