Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
19°C

Íjat feszíts, irány Ópusztaszer!

2014. június 26. 8:34 // Forrás: szegedma.hu
A világ legnagyobb történelmi íjásztalálkozója az első önvédelmi háborúnk, a pozsonyi csata hősei előtt tiszteleg. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói június 27. és 29. között testközelből ismerkedhetnek meg a X. századi hadi táborokkal, a honfoglaló magyarok életmódjával és hadi kultúrájával. A rendezvény csúcspontját a páratlan nyílzápor adja.

„Rendezvényünk minden évben változik és fejlődik, az idén sincs ez másképp. Az elmúlt nyolc év alatt az esemény háromnapos fesztivállá nőtte ki magát, aminek a nyílzápor és íjásztalálkozó az egyik eleme. Éppen ezért érdemes már pénteken kilátogatni az emlékparkba” – vezette fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik leginkább várt nyári programját Kertész Péter igazgató. A bevezetőnap mintegy ráhangolás a szombati történésekre, a hagyományőrök ugyanis ekkor viszik birtokba a területet, állítják fel honfoglalás kori táborhelyeiket, s az utolsó simításokat végzik a nyílzáporos próbákon.

Mintha egy történelmi film forgatásának helyszínére csöppennénk, szem- és fültanúi lehetünk a 907-es történések, amellyel Magyar Attila szerint méltó módon kívánnak emlékezni Árpád-fejedelem legnagyobb ütközetére. A határtól innen és azon túlról „minden évben több mint ezer íjász lő együtt, már-már unikumnak számít a rendezvény” – mondta a főszervező. Mint arra rávilágított, a hagyományőrzés meglehetősen képlékeny, széles skálán mozog, viszont az emlékparkban igyekeznek odafigyelni a szakmaiságra, illetve arra, hogy az ütközet vitézeit korhű módon felelevenítsék. „Nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy a fegyverzet és a viselet régészetileg hiteles legyen” – folytatta.

Szombaton gólyalábakon és csepűrágóktól érkezik a hír: 16 órától harminc lovas és megannyi íjász közreműködésével sor kerül a nagy történelmi együtt lövésre. „A Kárpát-medence minden szegletéből érkeznek íjászok. Látványos, speciális selyemszalaggal átfont nyilaikkal ezúttal nem bábukra, hanem egymásra fognak célozni” – tette hozzá érdekességképp az igazgató. Újdonság továbbá, hogy a pozsonyi csata komplett nyugati hada szekerekkel indul harcba, hűen tükrözve ezzel az ellenfelek felállását. A látogatóknak nem kell attól tartaniuk, hogy lemaradnak a park melletti terület műsoráról: ledfalas kivetítéssel és lelátóval biztosítják, hogy mindenki a lehető legjobb szögből követhesse a csatát.

Természetesen nem csak a csata miatt érdemes körbejárni az ötven hektáros parkot: a színjátszó csoportok, a nagyszínpadi kulturális és folklórműsorok, a hétpróbás íjászvetélkedés és az állandó kiállítások remek szórakozást nyújtanak minden korosztály számára. Vasárnap sem maradhatnak esemény nélkül a látogatók, lovasbemutatók és koncertek szórakoztatják a vendégeket.

Kertész Péter elárulta, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően közel tízezer fős látogatói létszámra számítanak, ha pedig az időjárás is úgy engedi, a nyaralók is egyszerre informatív és szórakoztató programra lelhetnek egész hétvégére.

A VIII. Nyílzápor és Íjásztalálkozó részletes programja az alábbi linken elérhető ITT.

vehir.hu
további cikkek
Kedvezően változhatnak 2016-ban is a reálbérek Az Utazás Kiállításon hosszú idő után váratlanul találkoztunk össze és egyeztettünk Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral, hogy egy későbbi időpontban szerkesztőségünk interjút készít vele. 2016. április 21. 9:48 300 százalékkal többen olvassák a hirado.hu-t a megújítás óta Közleményben tájékoztat a közmédiát felügyelő MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) többek között a hirado.hu internetes hírportál látogatottságának elmúlt egy évben mért növekedéséről. 2016. április 15. 11:47 Korszerű ultrahang diagnosztikai készüléket kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház Április közepén teljesítette a Duna Aszfalt a Bács-Kiskun Megyei Kórház kérését, melyben egy ultrahang-diagnosztikai eszköz vásárlásához járult hozzá nagymértékben a Neurológiai és Stroke Osztálya számára. A hordozható eszköz várhatóan évente legalább 4.000 beteg vizsgálatát teszi majd lehetővé, fontos szerepe lesz a stroke betegség korai felismerésében, a betegek monitorozásában, illetve a prevencióban is. A betegség diagnosztizálása a készülékkel biztosabbá és gyorsabbá válik. A vállalat adománya egy jól átgondolt és célzott támogatási terv része, amely a jövőben is sokak számára biztosíthat reményt és lehetőséget. 2016. április 14. 15:37 Válaszolt a támadásokra az 500 milliárdnyi projektet menedzselő NFP Jelentős feladat vár az elkövetkező időszakban az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-re (NFP), melynek határidőre kell előkészítenie és megvalósítania több száz beruházást a hulladékgazdálkodás, az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés területén. A napokban a sajtóban számos találgatás jelent meg a szervezet tevékenységéről, nem a legjobb fényben beállítva az NFP által négyéves keretmegállapodásokra meghirdetett pályázatokat. További feltételezések helyett a cég vezetőjével ültünk le Kecskeméten tisztázni a legfőbb kérdéseket. 2016. március 24. 12:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.