Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erzsébet-tábor: egy hétre nagycsaláddá válni

2014. június 19. 12:53
Zánkán, Balatonberényben és Fonyódligeten június 15-én megnyíltak a Balaton-parti nyári táborok kapui, ahol ajándékcsomaggal és sok szeretettel köszöntötték az első gyerekcsoportokat. Idén több tízezer gyereket vár az Erzsébet-tábor.

– Befogadunk, gyere, ismerj meg bennünket, mi is megismerünk téged: így válunk egy hétre nagycsaláddá a több mint 1100 itt nyaraló gyerekkel – így jellemzi az Erzsébet-tábor lényegét Iváncsikné Kálmán Éva, a fonyódligeti Erzsébet Tábor programvezetője.

– Már a kapuban várjuk a gyerekeket a kollégákkal, itteni segítőkkel, hogy megtudják, kik azok, akikre egész héten számíthatnak. Szép kihívás a tábor életének megszervezése, a legizgalmasabb nap mindig az első, amikor az ország minden részéből egyszerre megérkeznek a csoportok. Ezen kívül az étkeztetés megszervezése is sarkalatos pont egy ilyen nagy létszámú tábor életében, de ha ezekkel megvagyunk és elindul a táborélet, minden megy, mint a karikacsapás – teszi hozzá. Elmeséli, milyen remek központi programokat szerveznek, a gyerekek szinte kulturális és sport-étlapból válogathatnak minden nap. – Szervezünk kirándulásokat, vízi-vidámparkot, hajózást, vetélkedőket, sportversenyeket. Az Erzsébet-tábor főként nehéz helyzetben élő gyerekeknek biztosít lehetőséget a pihenésre, kikapcsolódásra. Sokan közülük először látják a Balatont.

Kiskós Dávid immár második éve táborvezető. – Komoly felkészülés előzi meg a kapunyitást: összehangolt, komoly csapatmunka szükséges ahhoz, hogy több tízezer gyermek üdülése zökkenőmentes legyen, hiszen egy helyszínen egyszerre több tematikus és általános tábor zajlik párhuzamosan. A táborvezető arról is beszél, hogy az állapotmegőrzés mindennapos feladat, hiszen 17 hektáron 66 épület, a több mint 1 kilométer hosszú partszakasz folyamatos karbantartást igényel. – Nemrég megújult a játszótér, a tábor épületeinek, kiszolgáló helyiségeinek karbantartása folyamatos, a nyári üzemeltetés beindulása előtt kifestettük az éttermet és a faházak vizes helyiségeit, modern fűnyíró traktort vásároltunk, konyhai fogyóeszközöket, az épületekben pedig 200 négyzetméternyi linóleumot cseréltünk ki. Központi vízlágyító rendszert kapott a konyha, és 12 új bojlert néhány fürdőszoba – sorolja. Hozzáteszi, idén a legfontosabb változás, hogy a tábor területén a tavalyinál magasabb színvonalú sürgősségi ellátást biztosítanak, amelyben jól felszerelt mentőkocsi segíti a tábori orvos munkáját.

Kálmán Éva elmondja, mivel egyedülálló, több mint 1 kilométeres strand tartozik a táborhoz, kiemelkedően fontos a gyerekek állandó felügyelete is, mind a parton, mind a vízben. – Első és legfontosabb szabály, amelyet az első napi tájékoztatón minden gyerek és felnőtt lelkére kötünk, hogy a Balaton gyönyörű, de szeszélyes, benne kizárólag szigorú szabályok szerint lehet fürdeni. Csak felnőtt felügyeletével, aki bent van a gyerekkel a vízben, és csak a bójáig lehet beúszni, ha a vízimentő szól, hogy ki kell menni a partra, azt mindenkinek be kell tartania, de legfőképpen figyelni kell a viharjelzést, amit az első napon megismertetünk mindenkivel. Hozzáteszi, szigorúnak tűnnek ezek a szabályok, de mindenkinek, a saját és társai érdekében be kell tartania azokat.

- Fontos a biztonság, hiszen csak így lehetünk nyugodtak, és biztosak abban, hogy az Erzsébet-tábor egy hete alatt a gyerekeknek csak egy feladatuk van: jól érezni magukat, mindig mosolyogni!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.