Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megérkeztek az első brikettszállítmányok a nyertes iskolákba

2014. május 19. 11:20
A Baranya megyei Somogyhárságy és Dencsháza általános iskoláihoz juttatta el elsőként az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. az érvénytelenített Erzsébet-utalványból készült briketteket.

Immár harmadik alkalommal írta ki pályázatát az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. az ország 47, leghátrányosabb helyzetű kistérségének iskolái számára, hogy elnyerhessék a 100 tonnányi, a tűzifáéval azonos fűtőértékű brikett egy részét, így csökkentve fűtési költségeiket.

Idén 30 intézmény pályázott Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, a pályázatok beérkezési sorrendjében, az igényelt mennyiség arányában pedig hét intézmény nyert: a Túristvándi Molnár Mátyás Általános Iskola, a Barcsi Általános, Szakképző Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Egységes Pedagógiai Szolgálat, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda Szent Gergely Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye, a Dencsháza - Hobol Általános Iskola, a Felsővadászi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, az Almamellék - Somogyhárságyi Általános Iskola és Kollégium Somogyhárságyi Tagiskolája és a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. 

Baranyába érkeztek az első szállítmányok

Idén több mint 4 ezren – nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékossággal élők és Erzsébet-táborba készülő fiatalok – vesznek részt az Erzsébet-programban Baranya megyéből. A mostani fűtéstámogatással az Almamellék - Somogyhárságyi Általános Iskola és Kollégium Somogyhárságyi Tagiskolája és a dencsházai Hobol Általános Iskola 12-12 tonnányi tüzelőanyagot kapott.

Sziliné Dobor Gizella, a somogyhárságyi iskola intézményvezetője elmondta: - Örültünk, hogy nyertünk a pályázaton, hiszen a 12 tonnányi brikett nagy segítség számunkra, bár iskolánk kicsi, 4 környező településről csupán 44 gyermek jár hozzánk. Intézményünk nemzetiségi iskola, magas színvonalú német nyelvoktatás folyik már egy évtizede. Iskolánk jól felszerelt, de a község zsáktelepülés, így elhelyezkedése, a családok nehéz anyagi helyzete és a munkanélküliség mégis halmozottan hátrányos helyzetűvé tesz sok itt tanuló gyermeket – tette hozzá az igazgatónő.

A somogyhárságyi szállítással egy napon érkezett meg a dencsházai Hobol Általános Iskolába is a brikett. Az iskola nevében a támogatást Fazekas Szilvia Tünde igazgatónő köszönte meg, aki elmondta: - Csodálatos dolog ez, hiszen az elnyert mennyiség legalább 3 hónapra fedezi a fűtésköltségünket. Az iskolába 100 gyermek jár, sokuk a környező pusztákból, ahol csupán néhány házból álló településeken élnek. A gyerekek 54 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű: többen közülük csak itt az iskolában esznek meleg ételt, télen pedig nagyon sokat számít, hogy fűtött tantermekben tanulhatnak.

Az Erzsébet-utalvány még felhasználása után is szociális célokat szolgál: az érvénytelenített Erzsébet-utalványból készített brikettek hasznosítására meghirdetett pályázat eredményeként olyan tanintézmények jutottak és jutnak minden évben támogatáshoz, ahol igen magas a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.