2023. január 28.
//
Károly, névnap

Kézműves pályázatot írt ki az IPOSZ

2008. április 22. 14:55
A magyar kézművesség 2008 és a reneszánsz korának kézműves hagyományai címmel kettős, nyílt pályázatot hirdetett az Iparosok Országos Szövetsége – tájékoztatta a Vehírt Simsik Imréné, az IPOSZ elnöki titkárságának munkatársa.
A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók, kézművesek, népművészek, iparművészek, egyéni jelentkezők és alkotóközösségek egyaránt részt vehetnek: természetes alapanyagok felhasználásával készült maximum 3 olyan alkotással, amelyek más országos pályázaton még nem szerepeltek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készletet nem teljes terjedelmében mutassák be.)
A pályázat első részére napjaink kézművességének legújabb, legszebb produktumait (népművészeti és iparművészeti alkotásokat; egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, ill. egyéni tervezésű használati tárgyakat, lakberendezési, lakásfelszerelési eszközöket, dísztárgyakat, viseleteket, ékszereket, hangszereket, játékokat, fegyvereket stb.); továbbá ritka, vagy kihalófélben lévő mesterségek, kézműves szakmák termékeit lehet beadni.

A pályázat második részére a Reneszánsz Évéhez – Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójához – kapcsolódva a reneszánsz korának kézműves tárgykultúráját idéző tárgyakat, alkotásokat várnak a szervezők.
A nevezési határidő 2008. május 30.
Információt és nevezési lapot a Magyar Kézművességért Alapítvány biztosít, amelyeket a 06/1-354-3146-os telefonszámon lehet kérni.
Fontos tudni, hogy a pályázatra beadott alkotásokat nem automatikusan állítják ki. Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.
A kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes eredmény-hirdetés során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.
A pályázat válogatott anyagát idén is a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti időszaki kiállítótermében mutatják be: június 21-étől, a Múzeumok Éjszakájától több mint egy hónapon keresztül, július 27-éig  lesz látható.  
A kiíró idei tervei között is szerepel, hogy az eredményhirdetésre elkészítteti a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot, amelyben a tárlatra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.