Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C

Hogyan kereskedjünk a kínai jüannal?

2014. március 27. 12:12
Bár jelenleg még egzotikus devizapárnak számít, nagy valószínűséggel hamarosan azon keresztek közé kerülhet a dollár-jüan pár, amelyet napi rendszerességgel követnek és kötnek majd a kereskedők.

Mielőtt valaki megkezdené a kereskedést ezzel a párral, nem árt, ha néhány alapvető tényezővel tisztában van.

1. Renminbi vagy jüan?
A renminbi a Kínai Népköztársaság devizaneme, a jele pedig RMB.
A jüan a renminbi egysége, a devizakódja pedig CNY vagy CNH. (Ezen túl a jüannak még van kettő váltópénze: a jiao és a fen.)

2. Mi határozza meg a jüan mozgását?
Továbbra is elsődlegesen a jegybank és csak másodlagosan a piac. A jüan jelenleg nem egy szabadon lebegő deviza, mint például az amerikai dollár vagy az euró. A jüan 2005-ig a dollárhoz volt kötve, azóta úgynevezett irányítottan lebegő devizának számít: a dollár-jüan árfolyamot a jegybank napról napra meghatározza, amelyhez képest csak egy sávon belül mozoghat szabadon, azonban ezt a sávot a jegybank gyorsuló ütemben megkezdte szélesíteni:
2007-ig 0,3%
2007 -től 0,5%
2012-től 1%
2014 márciustól 15-től 2%

3. Mekkora a forgalom a jüanban?
A jüan forgalma a devizapiacon és a kereskedelemben is külön-külön, de hatalmas ütemben növekszik:
- SWIFT adatai alapján a tavalyi év végére a jüan megelőzte az eurót, így a második legtöbbet használt deviza a dollár után a kereskedelmi ügyletek finanszírozásában
- devizapiaci forgalomban tavaly a 9-dik legnagyobb forgalmú deviza, az átlagos napi forgalma 120 mrd USD körül van (3 éve még 30 mrd körül volt), azonban a Reuters idei adatai alapján az USDCNY már a 7-dik legnagyobb forgalmú devizapár volt

4. Mit jelent forintban 100 pont elmozdulás?
A jüan-forint kereszt (jelenleg nem kereskedhető) 36,48 körül mozog jelenleg, ami azt jelenti, hogy egy 100 000 USDCNH pozíció esetében 100 pont elmozdulás nagyából 36 480 Ft-ot jelent.

5. Mi történik jelenleg a jüan piacán?
Idén februárban a Kínai Jegybank jelentős jüan leértékésbe kezdett, amelynek következtében 1800 pontot gyengül a jüan árfolyam a dollárral szemben. A beavatkozás mögött egyesek szerint annak a felfogásnak a megtörése áll, amely szerint a jüan csak erősödni tud, másik szerint az export élénkítése a cél. Sajtóértesülések szerint a 6,2000-es szint több derivatív termék esetében kritikus szintnek számít.

USDCNH 2011-tőlUSDCNH 2011-től

6. Hogyan lehet vele kereskedni?
A Buda-Cash összes online rendszerén elérhető az offshore jüan, USDCNH kód alatt a kereszt. Kamatok szempontjából a jüan enyhén magasabb kamattal rendelkezik, azonban ez csak a határidős pozíciókban érzékelhető.

7. Mit jelent az, hogy offshore vagy onshore a jüan?
Kína annak érdekében, hogy elterjedjen a jüan, viszont ne kelljen teljesen megnyitni a tőkepiacát, bevezette a külföldiek számára is elérhető offshore jüan-t (CNH), a belföldiek számára elérhető onshore jüan (CNY) mellé. Az offshore jüan teljesen szabadon lebegő deviza, a jegybank nem korlátozza a kereskedését, azonban az arbitrázs ügyleteknek köszönhetően közel hasonló a mozgása mind a két devizának.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda-Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.