Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

4,5 milliárdos veszteség az FHB-nál

2014. március 14. 10:42
A tegnap zárás után érkezett gyorsjelentés szerint az FHB 4,5 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2013-as évet, amely hajszállal nagyobb az előző évinél.

A bankadó és az egyéb állami sarcok továbbra is súlyos terhet jelentenek az FHB-nak, ezek nélkül „csak” 0,5 milliárd Ft lett volna a tavalyi veszteség. Ez mintegy 0,5-0,6 milliárdos javulás az előző évhez képest, erőteljesen változó összetétel mellett. Éves szinten látványos (67%-os) volt a nettó díj- és jutalékbevételek felfutása (vélhetően a tranzakciós illeték áthárításának hatására), ugyanakkor az értékpapírokból származó eredmény a 2012-es 4,8 milliárd Ft töredékére alig egyötödére esett vissza. Jelentősen mérséklődtek a hitelezési veszteségek (9,8-ról 6,8 milliárd Ft-ra), annak ellenére, hogy a késedelmes hitelek aránya nőtt (19,5%-ról 20,4%-ra). Ezek eredőjeként alakult ki a kissé javuló, de továbbra is gyenge eredmény.

A IV. negyedévet önmagában vizsgálva ugyanakkor javult a jövedelmezőség, másfél év után szerény (344 milliós) nyereséggel zárt a bank. Kedvezően alakult a bevételi oldal, a nettó kamateredmény 7,5%-kal, a jutalékeredmény több mint 16%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Emellett a pozitív eredményhez nagyban hozzájárult az alacsony céltartalékképzés: a 945 milliós negyedéves összeg a fele az előző három havinak és a harmada az egy évvel korábbinak. Mindez annak ellenére, hogy a nem teljesítő hitelek aránya negyedéves összevetésben is emelkedett (20,1%-ról 20,4%-ra).

A hitelállomány tovább zsugorodott, szeptemberhez képest közel 5%-kal, éves összevetésben pedig 3,7%-kal.  Továbbra is csak az NHP-s hiteleknél és a támogatott lakáshiteleknél látható bővülés.

Összességében a számok továbbra sem igazán kedvezőek, a negyedik negyedévi nyereség fenntarthatósága kérdéses, várhatóan az idei évben is komoly veszteséggel működik majd az FHB. Bár a Takarékbank megvásárlásában az FHB közvetve érintett, ennek esetleges pozitív eredményhatásai (ha lesznek) csak hosszú távon mutatkozhatnak meg. Az FHB a tegnap bejelentett felügyeleti bírságban fokozottan érintett, 95 milliós büntetést kell fizetnie, és a szabálytalanul beszedett díjak, jutalékok visszafizetése is sokszázmilliós nagyságrendű lehet.

Megítélésünk szerint a tavaly év vége óta bekövetkezett hatalmas árfolyamemelkedés fundamentális oldalról kevés alappal bír, ezt támasztják alá a mostani eredményszámok is. Az elmúlt napok esése már jelezte, hogy a spekuláció is kifulladt, így rövid távon erősen ingatagnak látjuk a bankpapír helyzetét. Jelentős ingadozások mellett inkább lefelé várjuk az árfolyamot, hacsak nem érkezik valamilyen biztató hír a Takarékbankos szálon.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda – Cash Brókerház Zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.