2021. január 24.
//
Timót névnap

Esküt tettek a szavazatszámlálók

2014. március 11. 14:12
Esküt tettek kedden a városban működő szavazatszámláló bizottságok tagjai, majd a bizottságok megtartották alakuló ülésüket.

A választási eljárásról szóló 2013. évi xxxvi. törvény alapján megkíséreljük röviden és közérthetően összefoglalni a szavazatszámláló bizottságok feladatát, felépítését és működését.

Kikből áll a bizottság?

A szavazatszámláló bizottság tagja csak az adott településen lakcímmel rendelkező, 18. életévét betöltött, cselekvőképes, a közügyektől el nem tiltott állampolgár lehet. Nem lehet a bizottság tagja képviselő, alpolgármester, jegyző, a Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló személy és képviselő-jelölt. A szavazatszámláló bizottság tagjait a települési önkormányzat képviselőtestülete választja meg; személyükre a helyi választási iroda vezetője tesz indítványt. Emellett a szavazatszámláló bizottságba a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek két-két tagot bízhatnak meg.

A szavazatszámláló bizottság tagjai a polgármester előtt tesznek esküt vagy fogadalmat, legkésőbb a szavazást megelőző második napon.

A szavazatszámlálók a polgármester előtt tettek eskütA szavazatszámlálók a polgármester előtt tettek esküt

Mi történtik a voksolás ideje alatt?

A szavazást megelőző napon a helyi választási iroda átadja a szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékét, a szavazólapokat és a szavazáshoz szükséges egyéb kellékeket a szavazatszámláló bizottság elnökének. A szavazóhelyiségben egyidőben a bizottság legalább három tagjának kell tartózkodnia. A tagok csak a hitelesített tollakat használhatják, és csak a választási iratokra írhatnak, vagyis nincs lehetőségük arra, hogy írásbeli feljegyzéseket készítsenek – ez a személyes adatok védelmét szolgálja. A szavazás megkezdésétől a szavazás lezárásáig a szavazatszámláló bizottság, a jegyzőkönyvvezető, a médiatartalomszolgáltató képviselője, valamint a nemzetközi megfigyelő tartózkodhat a szavazóhelyiségben.

A szavazatszámláló bizottság az urnák állapotát, valamint azt, hogy azok üresek, az elsőként szavazó választópolgárral együtt a szavazás megkezdése előtt megvizsgálja. Ezt követően a szavazatszámláló bizottság jelen levő tagjai és az elsőként szavazó választópolgár a szavazóköri jegyzőkönyvön aláírásával tanúsítja, hogy az urnák lezárásukkor üresek.

A bizottság feladata megállapítani, hogy a választópolgár szerepel-e a névjegyzékben, illetve leadta-e már szavazatát – ezek alapján döntenek arról, hogy a megjelent polgár szavazásra jogosult-e. Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét igénybe veheti.

A 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak, ezután a szavazatszámláló bizottság a szavazást lezárja.

Mi a bizottság feladata ezután?

Nevéből adódóan nyilván a szavazatok megszámolása, de lássuk, mit mond a törvény!

A szavazatszámlálás során a szavazatszámláló bizottság, a jegyzőkönyvvezető, a médiatartalom-szolgáltató képviselője, valamint a nemzetközi megfigyelő tartózkodhat a szavazóhelyiségben. A műveletre a szavazás lezárása után azonnal sort kell keríteni. 

A szavazatszámláló bizottság először megszámlálja a fel nem használt, valamint a rontott szavazólapokat, és azokat külön-külön csomagolja. Ezután a szavazóköri névjegyzék alapján megállapítja a szavazáson megjelent választópolgárok számát, majd felbontják az urnát – persze csak miután ellenőrizték annak sértetlenségét. A szavazatszámláló bizottság külön csoportba helyezi és összeszámlálja az érvénytelen szavazólapokat. Az érvénytelenség okát a szavazólap hátoldalára rá kell vezetni, és azt a szavazatszámláló bizottság jelen lévő tagjai aláírják. A szavazatszámláló bizottság az érvénytelen szavazólapokat külön csomagolja. 

Az eskü szövegét a polgármester olvasta előAz eskü szövegét a polgármester olvasta elő

Az érvényes szavazatokat jelöltenként, illetve listánként külön-külön meg kell számolni, majd el kell végezni a szavazólapok csomagolását. A csomagra rá kell írni az érvényes szavazatok jelöltenkénti, illetve listánkénti számát. A szavazólapokat, illetve a szavazatokat legalább kétszer meg kell számlálni. Az ismételt számlálást addig kell folytatni, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz. A bizottság a szavazatok megszámlálását követően megállapítja a választás szavazóköri eredményét. Ezutn a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - a szavazatszámlálás befejezését és a jegyzőkönyvek kitöltését követően haladéktalanul - a helyi választási irodához szállítja, amely a szavazóköri jegyzőkönyv adattartalmát a szavazatösszesítő informatikai rendszerben rögzíti. 

Így jutunk el tehát a keddi eskütételtől a választási eredményekig a szavazatszámláló bizottságok szemszögéből.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Zalaegerszegen üzemet zár be, Veszprémben fejleszt a Savencia tejipari vállalat
Zalaegerszegen üzemet zár be, Veszprémben fejleszt a Savencia tejipari vállalat
Átszervezi tevékenységét a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. - a korábbi Pannontej -, amely bezárja zalaegerszegi sajtüzemét, illetve tovább fejleszti veszprémi gyáregységét - közölte a társaság az MTI-vel.
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
A Pannon Egyetem is részt vesz az online EDUCATIO 2021-en
Idén január 21. és 23. között tartják a 21. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amely a hazai felsőoktatási képzések legnagyobb fóruma. A korlátozások és óvintézkedések miatt idén rendhagyó módon online látogathatják az érdeklődők a kiállítói standokat.
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország nagy mennyiségben vásárol orosz oltóanyagot
Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután pénteken Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Szijjártó és Ovádi 2,2 milliárd forintos veszprémi beruházást jelentett be
Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad.
Általában megosztó a Nobel-békedíj, tavaly ismét egy szervezet kapta
Általában megosztó a Nobel-békedíj, tavaly ismét egy szervezet kapta
A Nobel-békedíjat nem adják át minden évben, olykor a felterjesztettek névsora is vitákat generál. A 2020-as Nobel-díjasokról Veszprémben tartottak online konferenciát a héten.