Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C

Erősödő dollár, gyengülő forint technikai elemzés

2014. március 11. 13:51
Kedd délelőtt úgy fest, hogy az EURUSD nem bírt el az 1,39-es ellenállás áttörésével.

A jegyzések a déli órában már inkább 1,38-hoz közelednek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kurzus nem erősödhet a következő napokban, csupán csak elfogyott az erő. Csütörtökig még bármi lehet. Szerintem továbbra is próbálkozik a szint áttörésével, és ha a hetet felette zárja, akkor van sansz a további emelkedésre, mellyel 1,4-ig is elmehet az árfolyam. Ha 1,39 alatt zárja a hetet, akkor pedig egy erőteljesebb lefordulás lehet indokoltabb. Egy ilyen lefordulásnak első körben az 1,371-es támasz szabhat gátat.

Az USDJPY ötnapnyi emelkedés után ma először mutat némi megbicsaklást, mialatt a Japán jegybanki monetáris ülés sem hozott változást a kilátásokkal kapcsolatban. A legvalószínűbb szcenárió még mindig az, hogy a jegybank legkorábban a harmadik negyedévben növeli gazdaságélénkítő programjának tűzerejét. Ennek a várakozásnak megfelelően szerintem közép és hosszú távon az árfolyam tovább emelkedik. Ez azt jelenti, hogy első körben a 103,7-es, majd a 105-ös ellenállást kellene legyűrnie a jegyzéseknek ahhoz, hogy a piac az ennél sokkal feljebbi szintek elérése előtt ne attól rettegjen, hogy a mostani szintről 95 és 100 közé gyengül vissza a jegyzés, kvázi korrekció gyanánt. Utóbbihoz egyébként továbbra is 102,5-nél van a legközelebbi támasz.

A GBPUSD közben még visszább jött a tegnapi szintekhez képest, délben már 1,66-nál áll az árfolyam. Ettől függetlenül a továbbiakban is az árfolyamemelkedés az esélyesebb, amelyhez először az 1,688-as, majd az 1,704-es ellenállási szinteket kellene átvinnie a jegyzéseknek. A délelőtti brit ipari termelési adat egyébiránt a vártnak nagyjából megfelelő volt, tehát ez érdemben nem befolyásolta az árfolyam-várakozás makro hátterét.

A forint eközben egy kicsit gyengül, de ezt a többi régiós devizával nagyjából hasonló mértékben teszi, tehát nem belpiaci folyamatokról van szó ma sem. Ugyanaz a sávozás folytatódik ma is. A reggeli vártnál kisebb infláció meg csak tovább fűti azokat az egyébként már kissé elcsépeltnek ható „mantrákat”, hogy a jegybank akkor „biztosan tovább vágja a kamatot”. Szerintünk is, de nem a reggeli adaton felbuzdulva!

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda-Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.