Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C

Hogyan hat az ukrán helyzet az OTP-re?

2014. február 27. 15:54
Egy múlt heti bejelentés szerint az OTP biztonsági okokból átmenetileg bezárt 6 bankfiókot Ukrajnában, és felkészült a hrivnya esetleges leértékelésére.

A kockázatokat tervezhetőnek és kezelhetőnek tartja. A hír ráirányította a figyelmet arra, hogy az egyre durvább ukrán helyzet negatív hatásai az OTP-t is elérték. Egyelőre az átmeneti fiókbezárások nagy érvágást nem jelentenek, hiszen az OTP Bank JSC (Ukrajna) több mint 140 fiókkal rendelkezik. Egy jelentősebb hrivnya leértékel(őd)és ugyanakkor érzékenyen érintheti a bank gazdálkodását.
 
Igaz, az OTP ukrán leánybankjának vezérigazgatójával készült tavaly őszi interjú szerint a leértékelés hatása az OTP-re nézve ma lényegesen kisebb lenne, mint néhány évvel ezelőtt. Az elmúlt években ugyanis jelentősen csökkent a devizahitelek állománya, miközben a devizabetéteké nőtt; az OTP ukrajnai deviza jelzáloghitel kitettsége kevesebb mint 300 millió EUR, és ezen belül is csak a portfólió egy viszonylag kis része (10%) tekinthető sérülékenynek a bankvezető szerint. Emellett az elmúlt években az ukrán bank jelentősen növelte a hitelekre megképezett céltartalékot, amely így a teljes hitelállomány közel 30%-át, a 90 napon túli késedelmes hitelállománynak pedig közel 80%-át fedezi. 
 
Ezzel együtt úgy véljük, számítani kell arra, hogy egy komolyabb hrivnya leértékelés esetén megnőnek a hitelezési veszteségek az ukrán leánynál. Az OTP Bank JSC (Ukrajna) a III. negyedév végén mintegy 660 milliárd Ft értékű bruttó hitelállománnyal rendelkezett, amely az OTP csoport teljes hitelállományának közel 9%-a. Ezen belül a devizahitelek állománya 430 milliárd Ft volt, amely a konszolidált hitelállomány 5,5-6%-a. Egy ilyen méretű állománynál egy 10-20%-os leértékelés 10%-os veszteségarány mellett is 5-10 milliárd forintos leírást jelenthet. Ezen felül pedig könnyen lehet, hogy az OTP kénytelen lesz leírni az ukrán leánybank maradék goodwill értékét, amely közel 27 milliárd Ft (a 2013. III. negyedévében végrehajtott 37 milliárdos leírás után).
 
Mindezeket figyelembe véve arra számítunk, hogy amíg nem rendeződik az ukrán helyzet, addig ezekkel a veszélyekkel komolyan számol a piac, így fokozott nyomás nehezedik az OTP árfolyamára.”

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda-Cash Brkókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.