2022. május 17.
//
Paszkál névnap

Veszprémi fények a Sixtus-kápolnában

2013. november 25. 22:00
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának kutatócsoportja részt vesz a Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító innovatív nemzetközi projektben – erről hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be.

A Sixtus-kápolna világításának megújítását az Európai Unió egyfajta mintaprojektként kezeli. A környezetbarát fényforrások elterjedésének egyik előfeltétele, hogy ezek a termékeket kellően optimalizálják – ellenben a korábbi technológiákkal, például a neon fénycsövekkel, amelyek nemcsak megterhelik a szemet, de a színérzékelést is torzítják. 

A Sixtus-kápolna freskóinak megvilágításán dolgozó nemzetközi konzorcium éppen ezekre a problémákra keres megoldást, hiszen a festmények szempontjából különösen fontos, hogy a fények ne roncsolják a képeket (részben az ultraibolya-sugárzás, részben pedig az izzó termelte hő által), és az is megkerülhetetlen szempont, hogy a látogatók a színeket eredeti valójukban érzékelhessék. 

dr. Sanda Jánosdr. Sanda János

Ez utóbbiért felel a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratóriuma dr. Schanda János professzor vezetésével. Az ő feladatuk az, hogy a LED-es világítás megtervezéséhez felmérjék a freskók színeit, és meghatározzák azt a színtartományt, amellyel a világítás az eredeti valójában mutatja meg a Michelangelo által használt árnyalatokat. A technológiát egyébként idehaza is próbálgatják, az esztergomi vár rekonstrukciójánál tesztelgetik. 

A Sixtus-kápolnában látható a világ talán leghíresebb freskójaA Sixtus-kápolnában látható a világ talán leghíresebb freskója

A professzor elsősorban a LED-es világítás területének nemzetközileg is elismert szakértője, amikor épp nem történelmi jelentőségű festmények megvilágításán dolgozik, akkor például olyan területeket kutat, mint az autók LED-es fényszóróinak optimális színtartománya. 

Schanda János elárulta, hogy nem volt egyszerű megszervezni a munkát, kisebb ijedtséget okozott például XVI. Benedek pápa lemondása, a kutatócsoport ugyanis éppen kora tavaszra kapott időpontot a kápolna felmérésére, a hagyományosan ezen a helyen tartott, akár hetekig elhúzódó konklávé azonban keresztül húzhatta volna a számításaikat. Szerencsére ezt sikerült elkerülni, és még a konklávé kezdete előtt be tudták fejezni a munkát. A munkaidejük egyébként este hatkor kezdődött, amikor a turisták számára véget ért a látogatási idő, és általában éjfélig, néha hajnali 2-3 óráig is elemezték a freskókat. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő veszprémi előadásán nem csak az orosz-ukrán helyzetet elemezte a maga kendőzetlen stílusában, bemutatta, hogy a világpolitikát sohasem lehet kizárólag csak feketén, vagy fehéren értelmezni.
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben.
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.