Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém megye az átlag fölött teljesít

2013. november 13. 15:27
Bemutatták a Veszprém megye gazdasága TOP 100+100 című kiadványt szerdán az Iparkamara épületében.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vendégül látta a gazdasági élet szereplőit, hogy együtt tekintsék át az év eddigi eredményeit.

A vendégeket dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntötte. A politikus szerint megállapíthatjuk, hogy Veszprém megye jobban teljesít, mint az országos átlag, a megye vállalkozásai életre valóbbak az átlagnál. Ezen persze nem csodálkozunk, hiszen Veszprém megye és lakossága adottságait tekintve is átlagon felüliek. Noha a Veszprém megyei vállalkozások is megérezték a válságot, hamar megtalálták a kiutat, maguktól talpra álltak.

Veszprém megye növekszik gazdasági teljesítményét tekintve. A célunk, hogy megyénk az ország gazdaságában is jelentős tényező legyen. Ehhez a politika azzal tud hozzájárulni, hogy stabil, kiszámítható hátteret teremt. Olyan intézményrendszert épít ki, ami a vállalkozók számára is könnyebbé teszi az ügyintézést, és hosszabb távon is tervezhető, stabil környezetet teremt. Az elmúlt három év átalakításaival persze sok vállalkozónak okoztunk fejfájást – ismerte el a miniszterelnök-helyettes. – A kiszámíthatóság gyengülése abból adódott, hogy a jövőben más játékszabályok szerint szeretnénk játszani, ami a vállalkozók számára is előnyösebb lesz. Változott az adórendszer, átalakult a munkaerőpiac, a szociális ellátórendszer és az államigazgatás.

Fontos, hogy a hatósági ügyintézés, az államigazgatás ne az ügyintézés gátja, hanem elősegítője legyen. Az ország sikeres gazdasági pályán halad, 40 éves mélyponton az infláció, külföldi elemzők is elismerően szólnak a magyar gazdaság fejlődéséről. Reális esélyünk van rá, hogy Közép-Európa egyik sikeres gazdaságává váljunk, de ez csak úgy sikerülhet, ha a megyei vállalkozások is arra törekszenek, hogy a legjobbak legyenek.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy kedden hozták nyilvánosságra a kamara konjunktúra-felmérését 3000 cég válaszaira építve. A 16 éve rendszeresen elvégzett kutatás előrejelzéseit jellemzően a GDP alakulása is követi, ezért is ad okot a bizakodásra, hogy most minden területen pozitív várakozásokat mértek, még az építőiparban is.

Dr. Parragh LászlóDr. Parragh László

Parragh felhívta a figyelmet a magyar és a német gazdaság összefüggéseire. A 2008-as összeomláskor a két gazdaság együtt, párhuzamosan csökkent, csakhogy a magyar mélyebbre zuhant és lassabban lábalt ki. Az is megfigyelhető volt, hogy országon belül is a legfejlettebb régiókat érte el leggyorsabban, de itt a kilábalás is gyorsabb volt, míg például Borsod megyét lassabban találta meg, de sokkal nehezebb is kiutat találni. Ez azt bizonyítja, hogy a fejlettebb, iparosabb régióknak nagyobbak a túlélési esélyei. A némethez képest lassabb fejlődés egyik oka a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága volt – jegyezte meg az elnök –, illetve az, hogy a németek a strukturális reformokat 2004-re végrehajtották, ezáltal mobilabb munkaerő-piaccal, jobb közigazgatással, a piachoz közelebb álló oktatással felvértezve küzdöttek meg a visszaeséssel. Örömteli, hogy a magyar rendszer is ebbe az irányba tart.

Dr. Markovszky GyörgyDr. Markovszky György

Dr. Markovszky György, a vendéglátó megyei kamara elnöke a hetedik alkalommal kiadott összeállításról elmondta: jó érzés viszont látni az ismert arcokat a kiadványban, mert a vállalkozások teljesítménye mögött személyek állnak, akiknek köszönetet kell mondanunk a munkájukért. A kamara átköltözésével kapcsolatban megköszönte Navracsics Tibornak, hogy a járási hivatal helyének kijelölésekor a Budapest úti műemléki állapotú épület felújítása mellett döntöttek, ezt a kétmilliárd forintos beruházást a magántőke soha nem vállalta volna fel. Az emiatt új helyre, a Radnóti térre költözött kamara új épülete tágasabb, alkalmasabb a vállalkozók igényeinek teljesítésére, a szakrendezvények befogadására.

A kiadványban szereplő 200 vállalkozásról elmondta, hogy azok a megye árbevételének 75 százalékát adják, a maradék 25 százalék több tízezer vállalkozásból tevődik össze.

A lista első helyén a Continental áll, amely az országos listákon a 38. helyen képviseli megyénket. A második a péti Nitrogénművek, amely országosan 75., a harmadik Valeo pedig százhatodik. A megyei lista negyedik helyezettje a Vöröskő Kft, az ötödik a Le Bélier Formaöntöde.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. 2024. február 21. 23:09 Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. Kilátásba helyezte a magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítését, beszélt Magyarország zöldátállásáról, és arról is, hogy a parlament a tavaszi ülésszak kezdetén ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását. A '23-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni", az eredményekkel "nem lehetünk elégedetlenek" - jelentette ki Orbán. 2024. február 17. 17:44 Hogyan nőhetett az adóbevétel Veszprémben, ha az önkormányzat nem is emelt adót? gazdaság Hogyan nőhetett az adóbevétel Veszprémben, ha az önkormányzat nem is emelt adót? Veszprém bevételének több, mint negyedét a helyi adókból befolyt pénzek teszik ki 2024-ben, az önkormányzat mégsem emelte meg a helyi adókat és tudomásunk szerint nem is tervez ilyet. Valójában egy egyszerű matekpélda választ ad a miértre, ami mögött viszont már egy minden mindennel összefüggő rendszer képe jelenik meg. 2024. február 15. 16:09 Veszprémi családi vállalkozás az Agrármarketing-díj arany minősítésű nyertese Veszprémi családi vállalkozás az Agrármarketing-díj arany minősítésű nyertese Először osztották ki hazánkban az Agrármarketing-díjat, melyre több kategóriában pályázhatott az agrárvilág szinte összes szereplője.  Az arany minősítésű díjat egy veszprémi családi vállalkozás, a Greenman Kft. vihette el azzal, hogy rövid idő alatt sikerült igazi “love branddé” válnia a testimonial marketing révén: kommunikációjában átadta a szót a vásárlóinak. A díj átadására az Év Agrárembere 10. jubileumi ünnepségén került sor. 2024. február 12. 12:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.