Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Élénkíteni kell a gazdaságot

2013. október 30. 20:55
Jelentős fordulat szükséges a magyar gazdaság számára, le kell térni az unortodoxnak nevezett pályáról, egy kiszámítható, az üzleti bizalmat visszaépítő politika szükséges – hangsúlyozta a volt gazdasági és közlekedési miniszter.

Veszprémben járt Kákosy Csaba volt gazdasági és közlekedési miniszter. Először mikró-, kis- és középvállalkozókkal találkozott, s hallgatta meg a véleményüket, majd a Szeglethy Baráti Kör vendégeként beszélt a magyar gazdaság helyzetéről és fejlődési lehetőségeiről szerdán.

Nincs fontosabb kérdés Magyarországon, mint a gazdasági helyzet és a kitörési lehetőségek. A magyar társadalom legnagyobb problémája ma az egyre növekvő szegénység. A TÁRKI legújabb kutatásai alapján az emberek 47 százaléka érintett valamilyen formában a szegénység által – vezette fel a volt gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatóját Pál Béla (MSZP) országgyűlési képviselő. Mint mondta, ma a magyar gazdaság a 2005-2006-os szinten teljesít, amin változtatni kell annak érdekében, hogy mérséklődjön a szegénység, legyenek új munkahelyek, s ne legyen négymillió létminimum alatt élő az országban.

Kákosy CsabaKákosy Csaba

Kákosy Csaba szerint Veszprém megyei vállalkozókkal beszélgetve elmondható, hogy 2010-ben az üzleti szféra nagy várakozásokkal tekintett az új kormány elé, amely most mélyen csalódott. Azt várták, hogy a választási ígéreteknek megfelelően magas gazdasági növekedés, megszorítások nélküli élet, sikeres és alacsony adókat hozó adópolitika és egy mérséklődő államadósság valósul meg, illetve 10 éves távlatban egymillió új munkahely jön létre. Ehhez képest az elmúlt években a magyar gazdaság messze alul teljesítette a lehetőségeit, s idén talán kijön abból a mély recessziból, amibe az elmúlt évben esett – sorolta.

A volt miniszter rámutatott, a vállalkozásoknak jelenleg nincs jövőképük. – Ez a beruházási adatokon is kirajzolódik, az üzletemberek úgy döntöttek, hogy Magyarországon nem érdemes befektetni, új projekteket elindítani. Ez hozza magával, hogy nincs gazdasági növekedés, nincs jövedelem, elosztható profit, nem nő a fogyasztás, és az emberek jóléte sem javul – emelte ki. Hozzátette, jelentős fordulat szükséges a magyar gazdaság számára, le kell térni az unortodoxnak nevezett pályáról, egy kiszámítható, az üzleti bizalmat visszaépítő politika szükséges, ami elindíthatja az országot a növekedés útján.

Kákosy Csaba és Pál BélaKákosy Csaba és Pál Béla

Újságírói kérdésre reagálva elhangzott, az üzleti bizalom újbóli felépítése következetes, aprólékos és hosszú ideig tartó munka eredménye lehet. – Rendbe kell tenni a jogalkotási kérdéseket, nem lehet olyan jogalkotás, ami visszamenőleg hoz szabályokat, nem működhet úgy egy ország, amelynek költségvetését kilendszer módosítják. Kiszámíthatóbb szabályozás szükséges a vállalkozások és üzletemberek számára, hogy tervezni tudják a jövőjüket, nyitottnak kell lenni a külföldi befektetők felé, emellett érdemi, valós párbeszédre van szükség az üzleti szféra képviselőivel, beleértve a bank szektort is – mondta a szocialisták terveit kormányra lépésük esetén. Hozzátette, adóátalakítás mindenképp lesz. – Nem értünk egyet az egykulcsos személyi jövedelemadóval, de a 3 százalék alatti költségvetési hiányt tartani kell, lépéseinket ehhez igazítjuk – zárta gondolatát Kákosy Csaba.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. tegnap 23:09 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. tegnap 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. 2024. február 20. 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.