Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Árak és bérek

2013. október 29. 12:52
A Gazdaságkutató szerint a magyarországi átlagbér kb 5090 euró éves szinten. Ezzel a 41 európai ország közül az „előkelő” 32.-k helyet sikerült elérnünk. Alacsonyak nagyon a magyarországi fizetések.

Nézzünk néhány megdöbbentő adatot. 1990 óta a magyar bérek az európai átlag kb. 33 %-t voltak képesek elérni. A magyarországi árszínvonal viszont az európai átlag 85-89 %-ig kúszott fel. A magyar bérek vásárlóereje  - európai összehasonlításban – kifejezetten gyenge. 

Az 1990-s rendszerváltás óta 23 év telt el. Akik akkor már dolgoztak, vagy munkavállalás előtt álltak, bizony nem ezt várták a magyar gazdaságpolitikától közel negyed évszázad után. Milyen tényezők vezettek ide?

  • A legfőbb probléma , a helytelen privatizáció volt. Alapvetően az 1994-98 közt lezajlott magánosítás. A támogatásokat, az idetelepült multik kapták, ahelyett, hogy a magyar vállalkozások exportképességére fordítottak volna, akár egy fillért is. A nagyvállalatok minimálbérért, három műszakban foglalkoztatták a jól képzett munkaerőt, majd az energia-és bérköltségek növekedése után továbbálltak. ( Kína, Románia).
  • A magyar vállalkozó tudását, termékét exportképessé kell tenni, hogy európai áron tudja az értékesíteni. Ebben az esetben a hazai „maszek” európai bért igyekszik biztosítani a munkavállalójának, hisz Ő nem akar más országba telepedni. A rendszerváltás utáni első nyolc – tíz évben hazai cégeket támogató programokat nem nagyon láthattunk .
  • A fent említett időszakban sajnos olyan szektorokat is privatizáltak, aminek a magánosítását a gazdasági szakemberek jelentős része ellenezte. Több ezer milliárd forint „úszott” el, amit nem tudunk visszakapni.
  • Ezen külföldi vállalatok profitjának csökkentése, a lakosság javára üdvözlendő lépés, de a vásárlőerő növeléséhez kevés.

A Magyar Nemzeti Bank új hitelprogramja némi fény az alagút végén, de komplex programmal lehet csak a magyar termelőt exportálni.

Jól megfizetett export esetén nőhetnek jelentősen a magyar bérek, és emelkedhet a belső fogyasztás. 

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.