Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C

Bűnök, bankok, bírságok

2013. október 10. 13:57
Elképzelhető, hogy az elmúlt száz év alatt összesen nem érte annyi kritika, negatív vélemény, sőt vád a magyar bankszektort, mint az elmúlt néhány évben.

A devizaalapú hitelek hihetetlen mértékű elterjedése, majd a hitelcsapdában rekedt adósok helyzete mindenki számára kellemetlen. Enyhe kifejezéssel.

A közvélemény jelentős része ezért, a bankszektort ítéli meg pejoratívan.

Egy dolog biztos. A 90-s évek végén elkezdődött egy folyamat az USA bankszektorában, ami nem biztos, hogy megfelelő irányba vitte a pénzintézetek üzletvitelét. A régi, konzervatív, korrekt banki vezetőket elüldözték, és egy új generáció vette kezébe az irányítást. Őket csak a mindenáron való pénzszerzés vezényelte, gyakran gátlások nélkül. Ez a folyamat az egész világ bankszektorán végigsöpört.

Nem kívánom felmenteni a magyar bankszektort a felelősség alól, de nézzük meg milyen elképesztő dolgokat műveltek a világ nagy bankjai, gyakran a saját ügyfeleik kárára. Lássunk néhány példát,:

A svájci bankóriás UBS a felső vezetők tudtával manipulálta a londoni bankközi kamatlábat a Libort. Közvetve károsodtak az ügyfelek. 1,5 mrd dollár volt ezért a bírság, az ügynek egyéb következménye nem volt.

A Goldman Sach a válság elején olyan jelzáloghitel alapú értékpapírt sózott rá a saját ügyfeleire, amelynek a bank, és a bank vezetése, már az esésére játszott. Az ügyfelek rengeteg pénzt vesztettek, a bank rengeteget keresett. A következmény 550 millió dollár pénzbírság, egyéb eljárás nélkül

Jelenleg a JPMorgan bankház készül kifizetni mintegy 11 milliárd dollár összegű rekordbírságot. Érdekesség, hogy a bank vezetőjét – Jamie Dimon - potenciális pénzügyminiszter jelöltként tartották számon az USA-ban. Egészen a botrány kirobbanásáig. Mi is tett a JpMorgan:

  • „a jelzálogpiaci visszaélések ott is gyakoriak voltak”
  • „ nyomozást, vizsgálatot akadályoztak”
  • „üzleti előnyök reményében kínai politikusok gyerekeit foglalkoztatták”
  • „befolyásolták a kötvény – és árampiacokat”
  • „bankkártya visszaélések”

eddig egyik ügyből sem lett büntetőfeljelentés.

Lámpi Ferenc
fiókvezető
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.